0

Д али първият гол на Лео Меси в преките елиминации на световно първенство, който той отбеляза снощи срещу Австралия, е поличба за очакван първи негов триум със световната купа? Статистиците не гадаят, но те акцентираха върху необичайното дебютно попадение на 7-кратния носител на „Златната топка“ в неговото пето рекордно участие на мондиал. Още повече, че то бе под номер 94 в националния отбор, и №789 в точно 1000 мача като професионалист.

Имаше до снощи и такива критици на аржентинската звезда, които сочеха, че в предишните му осем мача на пряка елиминация от четирите му предишни световни първенства, той никога не е вкарвал гол. 

Първият вече дойде – в деветия му мач след груповата фаза на петия му мондиал. След като премина тази граница, коя ли е следващата за него и Аржентина?

За гола си и играта си срещу Австралия Меси получи наградата на ФИФА MVP за най-добър в мача. Той отбеляза пред медиите, че това световно е наистина различно, защото е първото, което тримата му сина могат да разберат и проследят.

Семейството 

"Семейството ми винаги е в мислите ми. Децата ми, защото те са пораснали и вече разбират всичко. И го изстрадват, радват му се... Много съм щастлив да споделя тези моменти с тях“, отбеляза Бълхата, чийто най-голям син – Тиаго, навършва 10 годинки на 9 декември (вторият Матео е на 7 г., а най-малкият Чиро – на 4).

„Това е първото ми световно първенство с моя децата са големи и разбират всичко. За най-малките ми деца това е първото световно първенство и винаги е най-щастливото. Тиаго, който е най-големият, още не знаеше какво е световно първенство".

Мачът с Австралия

„Чувствам се много щастлив, че направих още една крачка към целта“, каза Меси. „Беше много тежък и много физически изнурителен мач. Нямахме много време за почивка, бяхме притеснени от това, защото те бяха силни физически.“

Радостта на аржентинците

„Това са невероятни усещания и ние обичаме да споделяме тези моменти с тях. Знаем, че те положиха много усилия, за да бъдат тук, и ние също не забравяме тези, които са в Аржентина. 

Този съюз, който имаме, е нещо много красиво и това е, което националният отбор трябва да бъде. 

Искахме да се съберем отново с нашите хора, защото е невероятно как го преживяват и как ни предават тази радост.“

Лични усещания

„За мен опитът ме кара да го виждам по различен начин и наистина се наслаждавам на всичко, което преживяваме и му се наслаждаваме с хората. Надявам се да продължи и да продължим напред. Сега идва Нидерландия , която ще бъде много труден съперник“.

Спасяването на вратаря Мартинес 

„Накрая страдахме. Контролирахме мача с резултат 2:0. Те отбелязаха и започнаха да вкарват топки в зоната ни със снажни играчи. 

Световно първенство е и има моменти, когато трябва да страдаш. Би било лудост, ако бяха ни изравнили в тази игра след раздаването ни".

Мач №1000

„Беше красиво да вкарам гола, да спечеля победата и преминаването към следващия кръг.“