0

Н идерландия е първият 1/4-финалист на световното първенство в Катар. "Лалетата" на Луис ван Гаал надвиха с 3:1 САЩ в първи двубой от елиминациите и чакат победителя от двойката Аржентина – Австралия, който е по-късно днес.

"Оранжевите" поведоха още в 10-ата минута, когато Мемфис Депай не остави шанс на Мат Търнър. В добавеното време на първата част Дензъл Дъмфрис, който асистира на Депай за първия гол, даде голов пас и на Дейли Блинд. 

В началото на втората част "янките" пропуснаха добър шанс, а в 76-ата минута Хаджи Райт намали изоставането на САЩ. Само пет минути след това обаче Дъмфрис се записа и при голмайсторите, оформяйки крайното 3:1. 

Кристиан Пулишич започна титуляр за САЩ, но Джош Сърджант пропуска мача заради травма на десния глезен.

Нидерландия пък беше в същия стартов състав както в мача с Катар, който спечели с 2:0.

Американците първи имаха шанс да открият резултата още в 3-ата минута, когато Кристиан Пулишич се оказа сам срещу вратаря Ноперт, който обаче спаси удара му.

В 10-ата минута Мемфис Депай откри резултата. Той се възползва от отличен пас на Дензъл Дъмфрис и с прецизен шут по земя даде аванс на "лалетата".

Малко по-късно Върджил ван Дайк направи пропуск с глава, а три минути преди края на първите 45 минути Тимъти Уеа не успя да изравни за САЩ, след като пробва удар от средна дистанция.

Секунди преди края на добавеното време на първата част Нидерландия вкара втори гол. Дъмфрис подаде на Дейли Блинд, който беше безпогрешен от около 12 метра и направи 2:0.

В началото на второто полувреме играчите на САЩ пропуснаха две добри положения да намалят изоставането си в резултата чрез Уестън МакКени и Тим Рийм.

В 62-ата минута Мемфис Депай стреля опасно към вратата на американците, но Мат Търнър изби в корнер. Десет по-късно стражът на Арсенал отново спаси удар с глава на Мемфис.

Резервата на САЩ Хаджи Райт с доза късмет върна един гол в 76-ата минута. В наказателното поле на Нидерландия топката се отби в крака на Хаджи Райт, което подлъга вратарят на "оранжевите", който не успя да реагира.

Девет минути преди края на редовните 90 минути Нидерландия стигна до трето попадение дело на Дензъл Дъмфрис. Той получи хубав пас от Блинд и реализира за крайното 3:1.