0

Н ай-добрият български баскетболист Александър Везенков официално се завърна в гръцкия Олимпиакос. Грандът от Пирея обяви входящия трансфер на 28-годишното крило, което слага подписа си върху контракт за 5 сезона. От клуба публикуваха емоционален видеоклип, озаглавен „Калимера (б.р. – добро утро, добър ден или здрасти), Саша!” , в който се вижда как Везенков влиза отново в Двореца на мира и приятелството и облича екипа си, като заедно с това преминават и някои от най-паметните му моменти от предишния му 5-годишен престой в отбора.


По информация на гръцките медии 203-сантиметровият ни национал, който е роден в Кипър, но има и гръцки паспорт, ще си заработи общо 18,5 млн. евро до 2029-а, като с различните включени бонуси в сделката тя може да нарасне до общо 20,5 млн. евро. Двукратният Спортист №1 на България ще печели по 3,7 млн. евро годишно и ще се превърне в един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа.

Както е известно, през последните седмици Везенков и Торонто Раптърс обсъждаха различни варианти за разтрогването на договора му в НБА. В крайна сметка канадците уважиха желанието на българина и го освободиха, за да може той спокойно да се завърне в европейския баскетбол. За целта крилото трябваше да се откаже от гарантираните си $6,6 милиона, които щеше да получи под формата на възнаграждения за сезон 2024/25.

Континенталният MVP за 2023-та записа 42 мача в НБА с екипа на Сакраменто Кингс, като постигна средно по 5,4 точки и 2,3 борби за около 12 минути на паркета.
Това се случи след великолепния му сезон 2022/23, когато Везенков изведе Олимпиакос до финала в Евролигата със своите средни показатели от 17,6 точки и 6,8 борби в най-силния клубен европейски турнир. Тогава той бе определен и за топреализатор на надпреварата, както и на Финалната четворка, а освен това на местно ниво “червено-белите” спечелиха требъл с шампионска титла, купа и Суперкупа в Гърция.

Сега Везенков е четвъртото ново попълнение в редиците на Олимпиакос след аржентинеца Лука Вилдоса и  американеците Тайлър Дорси и Кийнън Еванс.