0

Я пония обърна с 2:1 четирикратния световен шампион Германия в първия кръг на група Е, в която са още Испания и Коста Рика, чийто мач е днес от 18 ч.

Германците поведоха с дузпа на Гюндоган в 33-ата минута, в 4-ата минута на добавеното време преди почивката Хаверц вкара, но голът не бе зачетен заради засада.

След почивката Ритсу Доан изравни в 75-ата, а само след 8 минути Такума Асано простриля от малък ъгъл за втори път вратата на Нойер за сензационната победа на японците. Само ден след като Аржентина, начело с Меси, стана за смях срещу Саудитска Арабия по същия начин - поведе и загуби 1:2, германците се изложиха в дебютния си мач в Катар.

Отборът на Япония поднесе една от изненадите до момента на Световното първенство по футбол в Катар, побеждавайки Германия с 2:1 в първата среща от група „Е“.

Тимът на Германия поведе с 1:0 през първото полувреме с гол от дузпа в 33-ата минута на Илкай Гюндоган, а японците осъществиха пълен обрат през втората част с попадения на резервите Рицу Доан за 1:1 в 75-ата и на Такува Асано за 2:1 в 83-ата минута.

Мануел Нойер стана първият германски вратар, който играе на четири поредни Световни първенства, а 39-годишният японски национал Ейджи Кавашима не успя да изравни този рекорд, тъй като титуляр на вратарския пост за неговия тим бе Шуичи Гонда. Германците позираха със запушени усти за официалната отборна снимка преди двубоя в знак на протест срещу забраната на ФИФА за използването на капитанската лента One Love.

Воденият от селекционера Ханзи Флик състав поведе през първото полувреме, а попадения и за двата тима не бяха зачетени заради засада след преразглеждане със системата за видеоарбитраж – ВАР. Още в осмата минута Дайзен Маеда вкара топката във вратата на Германия при контраатака за японците, но голът не бе зачетен.

Йозуа Кимих бе замесен в първата по-опасна атака за националния отбор на Германия. Той получи удобен пас в 14-ата минута и стреля, но ударът му бе блокиран от защитник. Три минути по-късно и Антонио Рюдигер не успя да се разпише, а в 20-ата пак Кимих пропусна обещаваща възможност.

В 25-ата минута германците имаха претенции за дузпа, но сигнал за такава не последва, но малко след това вратарят на Япония Шуичи Гонда отрази изстрел на Илкай Гюндоган, който получи топката след пас от Давид Раум. Гонда стана причината за отсъждането на дузпа за Германия заради негово нарушение срещу Раум, а Гюндоган бе точен за аванс от 1:0 в полза на Германия в 33-ата минута.

До края на първото полувреме европейският тим пропусна още няколко възможности в лицето на Джамал Мусиала и Илкай Гюндоган, а в четвъртата минута на добавеното време на първата част Кай Хаверц вкара топката във вратата на противника, но попадението не бе зачетено заради засада.

Второто полувреме започна с пропуск за Германия, дело на Джамал Мусиала в 51-ата минута, а седем по-късно влезлият като резерва Такума Асано застраши вратата на германците. Илкай Гюндоган можеше да удвои преднината на своя тим в 60-ата минута, но уцели десния страничен стълб, а десетина минута по-късно Йонас Хофман също не успя да се разпише след отлично спасяване на стража на Япония, последвано от пропуск на Серж Гнабри.

Азиатският отбор нанесе своя удар срещу съперника в рамките на осем минути, като първо в 75-ата минута Рицу Доан изравни за 1:1, а в 83-ата Такума Асано получи от Ко Итакура и даде преднина за Япония, реализирайки с чудесен изстрел за 2:1.  Леон Горецка можеше да изравни в петата минута на добавеното време, но пропусна и японците ликуваха.
Германия ще се изправи срещу Испания във втория си мач в Катар на 27 ноември, а Япония ще играе с Коста Рика.

Група Е, първи кръг:

Германия – Япония – 1:2 (1:0)

стадион: „Халифа Интернешънъл“ (Ал Раян), 42 608 зрители

Германия: Мануел Нойер, Давид Раум, Антонио Рюдигер, Никлас Зюле, Нико Шлотербек, Йозуа Кимих, Илкай Гюндон (67-Леон Горецка), Джамал Мусиала (79-Марио Гьотце), Томас Мюлер (67-Йонас Хофман), Серж Гнабри (90-Юсуфа Мукоко), Кай Хаверц (79-Никлас Фюлкруг);
Селекционер: Ханзи Флик (Германия)

Япония: Шуичи Гонда, Хироки Сакай (75-Такуми Минамино), Ко Итакура, Мая Йошида, Юня Ито, Юто Нагамото (57-Каору Митома), Уатару Ендо, Ао Танака (71- Рицу Доан), Такефуса Кубо (46- Такехиро Томиясу), Даичи Камада, Дайзен Маеда (57-Такума Асано)

Селекционер: Хаджиме Мориясу (Япония) 

голмайстори: 1:0 Илкай Гюндоган 33-дузпа, 1:1 Рицу Доан 75, 1:2 Такума Асано 83

главен съдия: Иван Бартон Сиснерос (Салвадор)