0

И звестният австрийски бизнесмен Дитрих Матешиц почина на 78-годишна възраст. Той остава в историята като човекът, основал компанията за енергийни напитки „Ред Бул“. Той бе в тежко състояние в последните седмици, като не успя да се пребори с болестта. По данни на авторитетното издание „Forbes“, Матешиц е най-богатият човек в Австрия с богатство на стойност 16,5 милиарда евро.

Покойният бизнесмен стана изключително известен в спортния свят, най-вече заради създаването на тима от Формула 1 Ред Бул. След като през 1987 г. той пуска на пазара популярния бранд за енергийни напитки, през 2004 г. той купува тима от Формула 1 Ягуар, а след това и Минарди, като по-късно се раждат Ред Бул и Торо Росо.

През 2005 г. Матешиц започва да развива и футболната си империя, която към ден-днешен се състои от редица тимове както в Европа, така и по целия свят. Основният тим на корпорацията е РБ Лайпциг, който в последните сезони се утвърди като един от най-силните тимове в Германия. Освен това, Дитрих Матешиц придоби и хокеен отбор от Мюнхен и така създаде една огромна спортна империя преди смъртта си, като работата му често е ставала обект на сериозни критики най-вече от феновете на съперниците на тимовете под шапката на „Ред Бул“. Това важи с особена сила за РБ Лайпциг, докато РБ Залцбург доминира в австрийското първенство. В зимните спортове Матешиц също оказваше голяма подкрепа.

Стефано Доменикали, президент и главен изпълнителен директор на Формула 1, заяви:

„Дълбоко съм натъжен от новината, че Дитрих Матешиц, изключително уважаван и обичан член на семейството на Формула 1, е починал. Той беше невероятен предприемач-визионер и човек, който помогна за преобразяването на нашия спорт и създаде марката „Red Bull“, позната в цял свят“.

„Ще ми липсва много, както и на цялата общност във Формула 1, и нашите мисли и молитви са със семейството му, приятелите и екипите на Red Bull и AlphaTauri в този много тъжен момент“.

В разговор със „Sky Sports“ F1 шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер добави:

„Много, много е тъжно. Какъв велик човек - той е единствен по рода си. Това, което постигна и което направи за толкова много хора по света, в различни спортове, няма аналог“.