0

Ч етиринадесет руски спортисти и 11 от Беларус ще участват на Олимпийските игри в Париж с поименно разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК), съобщи АФП. Това е първият списък, който бе публикуван в събота.

Въпросните спортисти получават право на участие в дисциплините колоездене на шосе (4), гимнастика и скокове на батут (3), вдигане на тежести (2) и борба (16). Те трябваше да преминат не само квалификациите, но и контрол от федерациите.

Непоследователната политика на МОК спрямо спортисти от Руската федерация и Беларус на фона на руската агресия в Украйна не е от вчера. Първоначално, когато бе всеобщо и силно възмущението от нахлуването на войските на Путин на украинска територия, олимпийският комитет начело с германеца Бах забрани участието на спортистите от Русия и Беларус заради войната. Впоследствие започна да омеква, като реши да ги пуска при условия за под неутрално знаме и давайки предимство на отборните спортове. 


През март от МОК обявиха, че максимумът ще бъдат 55 руснаци и 28 спортисти от Беларус, като на Игрите в Токио руснаците бяха 330, а Беларус класира 104 спортисти.

Тази спортисти не могат да участват и на церемонията по откриването на Игрите в Париж. От МОК им определиха през март знаме, на което върху фонда на зелена ябълка са изписани буквите AIN, както и кратък химн без думи. 

Източник: БТА