0

Париж, Пламен Вълков, наш пратеник

Президентът на България Румен Радев посети изложба в посолството на страната в Париж на българския скулптор и попарт художник Владимир Николов, организирана от Българския олимпийски комитет в навечерието на откриването на 33-ите летни игри във френската столица.

Сред официалните гостите на събитието бяха председателят на БОК Стефка Костадинова, министърът на спорта Георги Глушков и други спортни ръководители.
Домакин на изложбата беше Радка Балабанова-Рулева, извънреден и пълномощен посланик във Франция.

Поканени бяха и родни полицаи, които пристигнаха в Париж в помощ на местните власти за опазването на сигурността и реда в града по време на най-голямото спортно събитие, както и български доброволци, ангажирани с олимпиадата.

„Неслучайно президентът на МОК Томас Бах заяви, че олимпиадата в момента е единственото събитие, което може да обедини света. Защото 30-дневните олимпийски игри се провеждат в условията на тежки конфликти, противопоставяния и кризи. А всички ние знаем, че същността на олимпийското движение е да носи мир, добросъседство и да обединява”, започна импровизираната си реч Румен Радев, който беше придружаван от съпругата си Десислава.

„Дълбоко вярвам, че идеалите и принципите, върху които е изградено олимпийското движение, ще продължат да ни вдъхновяват за мир и постигане на още по-големи спортни успехи. Можем само да се гордеем назад в историята, че България е сред 14-те страни, които през 1896 г. възраждат олимпийското движение. Във всички олимпиади нашата страна винаги е имала едно изключително достойно представяне. И вярвам, че нашите спортисти и сега ще дадат всичко от себе си и ще постигнат максимума, за да развеят отново българския флаг с достойнство и на тази олимпиада. Да си пожелаем тя да бъде, мирна и сигурна. Успехи на българските полицаи, които ще допринасят за реда и сигурността на това мащабно събитие. Успех и на добър час”, завърши президентът.