0

Д жа Морант вкара рекордните в историята на Мемфис Гризлис 52 точки при домакинската победа със 118:105 над Сан Антонио Спърс в мач от поредния кръг на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

22-годишният Морант показа невероятна ефективност в срещата, като вкара 22 от 30-те си стрелби към коша на Сан Антонио, в това число и четирите си опита от тройката. 

Плеймейкърът на "гризлитата" добави още 7 борби и 2 асистенции на сметката си, като освен това се отличи със зрелищна забивка през центъра на гостите Якоб Пьотл, акробатичен кош със сирената за край на първото полувреме и 13 поредни точки в четвъртата част, с които предреши изхода на мача.

Резервата Де'Антъни Мелтън подпомогна усилията на Морант с 15 точки от пейката, а още 13 вкара Тайс Джоунс.

За Сан Антонио шестима играчи завършиха с двуцифрен актив, като 22 точки отбеляза Лони Уокър, а още 21 прибави Дежонте Мъри.

Победата е 43-та за Мемфис от началото на сезона в 63 срещи, като "гризлитата" имат същия брой успехи като втория в класирането на Западната конференция Голдън Стейт Уориърс, но и два загуби в повече.

Считаният за фаворит за титлата в НБА преди началото на сезона отбор на Бруклин Нетс продължава пропадането си след домакинско поражение с 97:133 от Торонто Раптърс.


За Нетс това е 14-а загуба в последните 17 мача, като тимът продължава да бъде без звездите си Кевин Дюрант, който е контузен, и без Кайри Ървинг, който е неваксиниран, както и без новото си попълнение Бен Симънс, който се оплаква от болки в кръста. Към отсъстващите се прибави и старши треньорът Стийв Неш, който малко преди началото на мача даде положителен тест за коронавирус.

Без всички тях Торонто нямаше никакви проблеми да спечели мача и още след първата четвърт гостите от Канада водеха с 15 точки. До края на двубоя разликата само растеше, като в един момент достигна до 39 точки.

Новобранецът Скоти Барнс бе над всички в мача с 28 точки. Пришъс Ачиува добави още 20 от пейката, а с 18 завърши Малачи Флин, който стартира на мястото на отсъстващия Фред ВанВлийт.
За Бруклин ветеранът ЛаМаркъс Олдридж вкара 15 точки, а по 14 добавиха Кам Томас и Брус Браун.

В дербито между първия и втория в Източната конференция домакините от Маями Хийт се наложиха със 112:99 над Чикаго Булс и задържаха аванса си на върха в класирането.

"Горещите" взеха аванс от близо 20 точки малко преди края на първото полувреме и въпреки няколкото опита за щурм на гостите, разликата така и не падна в нито един момент под 7 точки през второто полувреме.

Гардовете Гейб Винсънт и Тайлър Хиро вкараха по 20 точки за Маями, а с по 15 се отчетоха Бам Адебайо и Джими Бътлър. За Чикаго Зак ЛаВийн бе най-резултатен с 22 точки, а по 18 реализираха ДеМар ДеРоузън и новобранецът Айо Досунму.