0

П обедителят в Обиколката на Испания Ремко Евенепул (Белгия) спечели за втора поредна година еднодневната класика Лиеж-Бастон-Лиеж, като измина 258,5 км за 6 часа, 15 мин. и 49 секунди.

Евенепул от отбора на "Куик Степ" първи атакува около 34 километра преди края, но Том Пидкок  от "Инеос", успя да го догони. 

Но белгиецът, който е бивш футболен юношески национал, се откъсна отново на следващото изкачване, за да остави британеца зад себе си при оставащи 30 км.

Въпреки дъжда и мокрите пътища, Евенепул изглеждаше в отлична форма и достигна последното изкачване с преднина от 1:18 минути.

23-годишният белгиец стана първият състезател след Микеле Бартоли през 1998 г., спечелил състезанието в последователни години.

Пидкок завърши втори, побеждавайки Сантяго Буитраго със спринт в последните метри.

Малшанс сполетя един от фаворитите за победата – двукратния победител в Тур дьо Франс Тадей Погачар (Словения).

Той падна лошо в 85-тия километър при сблъсък с Микел Оноре от „Едюкейшън Фърст“, като получи фрактури на лявата китка, която бе подложена на операция от специалист в Генк, потвърдиха от отбора му, без да уточняват кога ще може отново да тренира.

До момента тази пролет Погачар имаше 12 победи в класиките и се очертаваше като фаворит за Лиеж-Бастон-Лиеж, която спечели през 2021 г. По-рано той взе победи в Обиколката на Фландрия, Амстел Голд и Ла Флеш Валон.