0

„Международният боксов турнир „Странджа“ тази година няма аналог. Интересът е огромен и се радвам, че продължаваме да пишем история с всяко следващо издание на турнира.“ Това заяви президентът на Българска федерация бокс Красимир Инински в Пресклуб „България“. 

74-ото издание на турнира ще се проведе от 20 до 26 февруари в зала „София“. Жребият ще бъде теглен в неделя,19 февруари. България ще бъде представена от 18 боксьори – 12 при мъжете и 6 при жените. Конкуренция на националите ни ще правят над 450 представителя на 42 държави от всички краища на света.

„Никога досега не е имало турнир, с толкова много участници и такъв мащаб. Но казах на боксьорите да не се притесняват, да останат спокойни, защото това е встъпителен турнир към световните първенства и олимпийската квалификация. Целта ни е да се представим максимално добре именно там и да спечелим колкото се може повече квоти на Европейските игри в Полша през лятото“, каза президентът на федерацията Красимир Инински.

Той допълни, че парите, които се съберат от продажбата на билети в хода на турнира, ще бъдат раздадени под формата на премии на боксьорите, които спечелят медали от турнира.

„Тази "Странджа" е най-силният турнир след световното първенство. Годината е много важна, защото е квалификационна за олимпийските игри в Париж.  Имаме много млад, но изключително качествен отбор. Всеки е потенциален медалист на Купа „Странджа“, която тази година е като световно първенство, с невероятна конкуренция“, заяви от своя страна треньорът на мъжете Жоел Арате.

Той уточни, че двамата най-опитни боксьори в тима – Даниел Асенов и Радослав Панталеев, няма да участват на „Странджа“. Станалият наскоро баща Асенов се подготвя по отделна програма, за която Арате не пожела да навлиза в подробности, докато Панталеев вече води занимания след продължително лечение на контузия

Носителят на трофея от миналата година - Радослав Росенов пък се закани да защити отличието си следващата седмица, а впоследствие да спечели квота за игрите в Париж.

Съставът на България

Мъже: Ергюнал Себахтин (48 кг), Ясен Радев (54), Хавиер Ибаниес (57), Радослав Росенов (60), Красимир Джуров и Кирил Русинов (63.5), Рами Киуан и Уилиам Чолов (75), Кристиян Николов (80), Микита Горбатенко и Георги Стоянов (86) и Йордан Морехон (+92)
Жени: Севда Асенова (48 кг), Златислава Чуканова (50), Венелина Поптолева (52), Станимира Петрова (54), Светлана Каменова (57) и Аслъхан Мехмедова (60)