0

А мериканецът Фред Кърли спечели титлата в бягането на 100 метра при мъжете от световното първенство по лека атлетика в Юджийн (САЩ). 

27-годишният представител на домакините, който доскоро се състезаваше на 400 метра, грабна златото с време 9,86 секунди. Кърли е бронзов медалист на 400 метра на предишния планетарен шампионат в Доха през 2019 година, а през миналата година на олимпийските игри в Токио извоюва среброто на 100 метра.

Доминацията на САЩ в този финал, в който участваха общо четирима представители на домакините, бе пълна, като и другите двама медалисти са американци. 

Марвин Брейси заслужи среброто с 9,88 секунди, а със същия резултат трети завърши Трейвън Бромел.

Шампионът от Доха 2019 Крисчън Коулман (САЩ) не успя да защити титлата си и остана шести с 10,01 секунди, а олимпийският шампион от Токио 2020 Ламонт Джейкъбс (Италия) не стартира в полуфиналите заради контузия.

12 500 души видяха на живо триумфа на американците, а финалът беше анонсиран с преминаването на бойни изстребители Фантом над стадиона "Хайърд фийлд".

Полякът Павел Файдек пък спечели безпрецедентна пета поредна световна титла в хвърлянето на чук. 33-годишният атлет триумфира с резултат 81,98 метра, което е най-добро постижение в света за годината.
Сънародникът му и олимпийски шампион Войчех Новицки взе среброто с 81,03 метра, а трети се класира Ейвинд Хенриксен от Норвегия с 80,87 метра.

Файдек, който е също бронзов медалист от Токио 2020 и европейски шампион, стана едва вторият спортист, който печели пет последователни златни медала от световни първенства след легендата в овчарския скок Сергей Бубка, който има шест последователни титли.

Световната рекордьорка от Етиопия Летесенбет Гидей удържа двойната атака от състезателките от Кения и най-накрая преодоля своята най-голяма съперничка Сифан Хасан в страхотен финал, за да спечели златото в бягането на 10 000 метра за жени. Гидей триумфира с най-добро постижение в света за сезона от 30:09,94 минути.