0

А встралийското правителство отправи искане за задържане на Новак Джокович в събота сутринта, след като анулираха за втори път визата на световния номер 1, съобщи правителствен адвокат в извънредно изслушване. Министърът по имиграцията Хоук реши за втори път да анулира входната виза на сърбина, това стана около 18 ч. австралийско време в петък.

Сърбинът ще бъде задържан в хотел, с изключение на посещението си на онлайн изслушване в съда в адвокатската му кантора, където ще бъдат и ръководни лица от граничните власти, поясни адвокат Стивън Лойд.

Чрез адвокатите си Новак Джокович потърси и получи спешно разпореждане, което да попречи на правителството да го депортира след петъчното решение на министъра на имиграцията Алекс Хоук да отмени визата му.

По време на набързо насрочено късно вечерно изслушване във Федералния окръжен съд в петък, съдия Антъни Кели разпореди федералното правителство да не предприема никакви стъпки за отстраняване на Джокович от Австралия, преди жалбата на тенис звездата да бъде разрешена.

Джокович също не може да бъде задържан до 8 часа сутринта местно време в събота, когато ще присъства на интервю с федерални служители.

След тази среща на Джокович ще бъде разрешено да посети офисите на своите адвокати, за да обсъди случая си, придружен от двама служители на Граничните сили, преди да бъде задържан. Той ще може да се върне в тези офиси в неделя, когато се очаква да се проведе последното изслушване по въпроса. Съдия Кели каза също, че делото ще бъде прехвърлено на Федералния съд на Австралия.
Правният екип на Джокович, воден от Никълъс Ууд, искаше казусът да се реши във Федералния окръжен съд в Мелбърн в интерес на разрешаването му възможно най-бързо. Той подчерта, че всяко съдебно производство ще изисква „време, което е изключително ценно - всяка минута, която имаме преди началото на турнира“. Откритото първенство на Австралия, за което Джокович е поставен под номер едно, започва в понеделник. „Не искам да бъда критичен, но положението, в което се намираме днес, е в следствие на мотивиране на материала за решение малко след 18 часа в петък. Повече от четири дни след вземането на първоначалното решение“, припомни той. Адвокатът изтъкна, че иска въпросът да бъде решен навреме, за да може Джокович да играе в понеделник вечер, ако успее. „Г-н Джокович може да играе в понеделник вечерта или вторник вечерта. При тези обстоятелства ние сме много загрижени за времето“, каза той. Адвокатът, че основанията за обжалване изискват по-малко време, отколкото първоначалните изслушвания миналата седмица, и не очаква да са необходими кръстосан разпит или призовки. По думите му всяка страна може да изложи аргументите си за по-малко от час. Първоначалното отмяна на визата на Джокович от страна на служители на Граничните сили беше отменено в съда в понеделник, но министърът на имиграционните въпроси Алекс Хоук все още си запазваше възможност да упражни значителната си лична власт като министър на имиграцията, което направи след като цяла седмица преценяваше хода си.