0

А встралиецът Джай Хиндли е новият лидер в генералното класиране на Обиколката на Франция. 

Колоездачът от отбора „Бора-Хансгрое” спечели планинския пети етап от По до Ларун с дължина от 163 километра. Той измина дистанцията за 3 часа, 57 минути и 7 секунди.

Хиндли удари в последните 25 километра. Той бе част от група бегълци, но на финалната височина Кол дю Мари Бланк успя да отвее всички останали претенденти за победата.

Втори на 32 секунди пристигна италианецът Джулио Чиконе от “Лидл-Трек”, а тройката с равно време допълни австриецът Феликс Гал от “AG2R Ситроен”.

Заедно с Чиконе и Гал финала пресякоха германецът Емануел Бухман (Бора-Хансгрое) и един от фаворитите за крайната победа датчанинът Йонас Вингегор (“Йъмбо-Висма”).

Шампионът от миналия сезон Вингегор бе в основната група, но на последната височина атакува така, че нито основният му съперник за крайния успех Тадей Погачар (Словения/ОАЕ), нито носителят на "жълтата фланелка" Адам Йейтс (Великобритания/ОАЕ) имаха отговор. 

Те пристигнаха заедно, но с изоставане от 1:38 минути от победителя Хиндли.

Така след днешния етап в генералното класиране повежда дебютантът в "Тур дьо Франс" Джай Хиндли. 

Австралиецът има 47 секунди преднина пред Йонас Вингегор и 1:03 минути пред Джулио Чиконе.

На 1:11 минути е Емануел Бухман, а след него следват съотборниците от ОАЕ Адам Йейтс на 1:34 минути, Тадей Погачар на 1:40 минути, зад тях е Саймън Йейтс (Великобритания/Джайко) на 1:40 минути.

Австриецът Феликс Гал пък облича "фланелката на червени точки" за най-добър катерач с 28 точки, а при спринтьорите "зеленото трико" остава на гърба на белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк), който има 150 точки след двете си етапни победи в предишните два дни.
В четвъртък е шестият етап от Обиколката на Франция, който е планински и се очертава още по-тежък за състезателите. 

Въпреки дължината си от само 144 километра, в него има заложени четири височини, като последните две от тях са от висша категория и първа категория. 

Тази от висша категория е легендарният връх Турмале.