0

П редстоящото 73-то издание на боксовия турнир за купа "Странджа" се очертава да бъде най-мащабното и най-престижно досега. Това обявиха от Българската федерация по бокс на пресконференция по-рано днес.
Турнирът ще се проведе от 20 до 27 февруари в столичната зала "София", като заявки за участие в него са подали 460 боксьори - 260 при мъжете и 200 при жените - от 39 държави от цял свят, разкри генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.

"В състезанието ще участват трима олимпийски медалисти при мъжете и още шест при жените, което е гаранция за високото ниво на надпреварата", допълни той.

"Досега такъв турнир в България не е имало. За пръв път той ще бъде част от Златната лига на Международната боксова асоциация (ИБА). Това е най-горното ниво на новоучредената Диамантена лига. Тя съдържа три нива на турнири - златни, сребърни и бронзови, като нашият е един от трите златни. За мен това е една оценка за отлично свършената работа от екипа ми", похвали се президентът на БФБокс Красимир Инински.
ИБА е осигурила награден фонд от внушителните 200 000 долара, които ще бъдат разпределени между медалистите в 13-те категории при мъжете и 12-те при жените.

"С такива параметри можем да кажем, че турнирът "Странджа" ще бъде едно малко световно първенство. Само за сравнение ще кажа, че победителите в него ще получават повече точки за ранглистата, отколкото европейските шампиони. Идеята на ИБА е тези турнири да заменят олимпийските квалификации", посочи още Сапунджиев.

Заради големия брой участници турнирът ще се провежда в три сесии - от 11:00, от 14:00 и от 18:00 часа, като единствено финалите на 26 и 27 февруари ще бъдат в две сесии. За ученици входът за състезанието ще бъде свободен.

Ето и списък на боксьорите от националните отбори на България за мъже и жени, които ще участват на купа "Странджа" от 20 до 27 февруари:

Мъже:
48 кг Ергюнал Сабри
54 кг Даниел Асенов и Ясен Радев
57 кг Хавиер Ибанес Диас и Николай Маринов
60 кг Радослав Росенов
63,5 кг Кирил Русинов и Красимир Джуров
67 кг Венсан Киркоров
75 кг Рами Киуан и Уилиам Чолов
80 кг Кристиян Николов
92 кг Радослав Панталеев
+92 кг: Йордан Ернандес

Жени:
48 кг Севда Асенова
50 кг Златислава Чуканова
52 кг Габриела Димитрова
54 кг Станимира Петрова
57 кг Светлана Каменова
63 кг Аслъхан Мехмедова
66 кг Мелис Йонузова