0

Р ъководството на Българската федерация по борба има важна задача да организира прибирането на националите в свободния стил от лагера в руския град Хасавюрт, където в момента са на подготовка.

„Националният ни отбор в свободната борба е на подготовка в Русия, а юношите тренират в Сливен. Подготовката първи нормално. Единственото ни притеснение е как ще ги приберем от Русия. Лагерът е планиран от 14 март, а след това ще се готвят в Тетевен преди европейския шампионат“, коментира генералният секретар на централата Валентин Райчев, според когото конфликтът засега не влияе на подготовката на националите.

Русия тази седмица затвори като ответна мярка въздушното си пространство за 36 страни, сред които и България. По-рано държавите от Европейския съюз наложиха същата мярка за руски самолети и авиолинии. 

Вероятно националите ни може да бъдат прибрани без проблем по въздух през Турция, която не е затворила въздушното си пространство за руснаците.

За целите, поставени пред борбата за 2022 г., Валентин Райчев посочи, че „нямаме поставена летва, която да надскачаме“. Той припомни, че „за миналата година имаме 20 медала във всички възрасти и сега се надяваме на още по-добър резултат“.

От 7 до 13 март Пловдив ще е домакин на европейското първенство до 23 години, а шампионатът при мъжете и жените е в Будапеща от 28 март.

„Днес очакваме указания от международната федерация как да процедираме с националите на Беларус“, добави Валентин Райчев за шампионата в Пловдив. По-рано стана ясно, че украинските и руските състезатели няма да участват в България.