0

А матьорският отбор на България стана световен шампион в разновидността шах960, известна още като Фишеров шах, в най-популярния сайт за онлайн шахмат в света, Chess.com.

Шах960 е разновидност на играта, елиминираща заучените начала и насърчаваща импровизацията от първия ход. Това беше завещанието на един от най-талантливите и най-ексцентрични имена на световната шахматна сцена към милионите любители на играта. В състезания по шах960 вземат участие легенди като Гари Каспаров и Вишванатан Ананд, а шампиони в световния шампионат на живо са имена като Уесли Со и Хикару Накамура.

Отборът на България, който до момента включва над 2200 шахматисти от начинаещи до гросмайстори, продължава да пише история с впечатляващите си резултати. Наскоро българският тим постигна още един значителен успех, като безапелационно спечели група 2 на световната лига по бърз шах. Това му осигури участие в най-силната група 1 от следващия сезон, започващ през октомври. 

В тази елитна група българските шахматисти ще се състезават с още седем изключително силни отбора, сред които Сърбия, Чехия, Румъния и Иран, които разполагат с множество гросмайстори и международни майстори в съставите си.

Особено впечатляващо е, че именно тези силни отбори бяха победени, за да се стигне до историческата световна титла на шах 960. Това показва, че българският отбор има реални шансове за значими постижения и в световната лига по бърз шах.

Освен в световната лига по бърз шах и шах 960, отборът ни участва и в Средиземноморската лига, където е шампион от миналия сезон, и в Европейската лига, където зае четвърто място. Участва и в международни мачове по ежедневен шах (3 дни за ход), провеждат се множество вътрешни турнири, които стимулират развитието на шахматните умения на играчите.

Клубът е отворен за нови членове и приветства всеки, който има желание да участва в отборни първенства и да се учи от най-добрите. В такива надпревари често участват и топ гросмайстори като Давид Навара, Суат Аталък, Шахин Лорпаризангенех и други представители на световния шахматен елит, което предоставя уникална възможност за всички членове да се състезават и учат от най-добрите. За самия отбор активно допринасят бивши шампиони на България като Маргарита Войска, Цветан Стоянов, Светла Йорданова, Надя Тончева и други.

Забележителен момент в последната решаваща битка за първото място беше произвеждането на 4 дами от нашия състезател Петя Петрова, която доминираше не за първи път над противников национал.

За повече информация или при желание да се присъедините към отбора: https://www.chess.com/club/team-bulgaria2