0

М арк Христов спечели бронзов медал в категория до 73 кг на европейското първенство по джудо за мъже и жени в "Арена Армеец" в София.

В спора за отличието Христов победи с "вадзари" 23-годишния испанец Салвадор Касес Рока, след като беше подкрепян бурно от публиката в залата. 

На полуфиналите българинът отстъпи също "вадзари" в 17-ата секунда на продължението пред представителя на Азербайджан Хидайет Хейдаров, европейски шампион за 2017 година и трети в световната ранглиста. Преди това Христов записа 3 победи.

За  него това е първи медал в кариерата от голямо първенство при мъжете. Той има сребро при кадетите до 66 кг на световното първенство в Чили през 2017 година.

Това е второ отличие за България от шампионата след среброто вчера на Янислав Герчев при 60-килограмовите. Така европейското първенство в София вече се превърна в най-успешното за България до момента в този спорт.

В последния ден на шампионата утре ще стартират още петима българи - Габриела Гигова (над 78 кг), Ивайло Иванов (90), Борис Георгиев и Костадин Цветанов (100) и Ивайло Димитров (над 100).

Срещите започват от 10.00 часа, а финалите са от 16.00 часа и ще бъдат излъчвани пряко по БНТ 3.