0

З а нови инициативи и активности свързани с един от най-масовите и популярни сред младите спортове, се договориха Българската федерация по тенис на маса, Балканският съюз по тенис на маса и „София – европейска столица на спорта“. Подписи под Споразумението сложиха президентът на БФТМ Стефан Китов, генералният секретар на БС по тенис на маса Милорад Тръпковски и зам.-председателят на фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев. 

„Тенисът на маса е част от всеки голям спортен празник в града, заедно с федерацията се стремим да увличаме повече млади хора чрез дейности и инициативи по училища и в клубовете. Преди 7 години двете организации възстановиха градското училищно първенство, наред с него в столицата се провеждат още няколко ежегодни турнира,“ каза Анатоли Илиев. 

Според Стефан Китов Споразумението за сътрудничество отваря нови хоризонти за взаимноизгодни инициативи чрез спорта с най-малката топка. „Двете институции от години имат за приоритет предоставянето на повече възможности за активен и здравословен начин на живот, а тенисът на маса е неизменна част от най-посещаваните и чакани от младите Ърбан фестивали, спортни празници и държавни първенства за деца в риск. Благодаря на Столична община и специално на фондацията, тъй като освен с логистика и организиране на събития, те директно подпомагат млади български таланти в нашия спорт,“ каза още Китов, който е и президент на Балканския съюз по тенис на маса. 

Миналия месец рекордните 380 ученици участваха в открития столичен шампионат по тенис на маса. По време на състезанията бе отличен новият български млад талант Йоан Величков, който едва на 14 години вече е в Топ 20 на европейската ранглиста, а наскоро спечели бронз на Световната купа в Катар в своята възрастова група. Бъдещата тенис звезда получи тогава от Фондация „София – европейска столица на спорта“ ваучери и спортна екипировка.

От своя страна Милрорад Тръпковски изрази задоволството си, че България е сред най-активните и последователни в развитието на този спорт в региона. Доказателство за това са поредните домакинства на Балканските първенства за юноши и девойки, насрочени за края на следващия месец в Албена. „Вашето домакинство ще бъде важна проверка дни преди Европейското първенство за мъже и жени в Белград това лято,“ смята Тръпковски.