0

Ц ентърът Елизабет Уилямс е една от баскетболистките, които чакат да получат български паспорт, за да могат да играят за женския национален отбор, съобщи BGbasket.com.

Още преди месец старши треньорът на тима ни Таня Гатева призна, че се планира натурализирането на две чужденки на позиция 5, които в дългосрочен план да могат да играят за България, но без да назовава имена.

Високата 190 см Елизабет Уилямс е родена на 23 юни 1993 г. 

Още на ниво подрастващи се откроява, като получава място в националните формации на САЩ, с които става световна шампионка в първенствата до 16, 17 и 19 години. След завършване на гимназия играе четири година в NCAA за отбора на Дюк, където е една от водещите състезателки.

През 2015 г. е избрана от Кънектикът Сън под №4 в Драфта на Националната баскетболна асоциация при жените (WNBA), а след една година там, прекарва следващите шест в Атланта Дрийм. Следва сезон във Вашингтон Мистикс, а през 2023 година играе за тима на Чикаго Скай, като за 42 мача има средни показатели от 9,5 точки, 6 борби и 2,5 асистенции.

Тъй като мачовете от WNBA са в периода май-септември, през останалото време Елизабет Уилямс се подвизава основно в турски тимове. През този сезон тя носи екипа на Чукурова от град Мерсин, като до момента има средно по 9,9 точки, 5,1 борби и 2 асистенции в местното първенство, а в Евролигата – 12,1 точки, 8 борби и 3 асистенции.

По информация на BGbasket.com в края на ноември Таня Гатева е пътувала до Турция, за да гледа изявите на Уилямс в мача на Чукурова срещу унгарския Уни Дьор в Евролигата.

В Турция американката се е състезавала още за отборите на Истанбулски университет, Боташспор Адана и Фенербахче, като във визитката си има и по един сезон за тимове от Русия и Китай.