0

В тората ракета на България Димитър Кузманов се класира за полуфиналите на турнира по тенис на червени кортове от сериите "Чалънджър" в Цуг (Швейцария) с награден фонд 134 920 евро.

Кузманов елиминира квалификанта Лоренцо Джустино (Италия) с 6:4, 6:4 след малко повече от два часа игра.

28-годишният пловдивчанин сервираше солидно и не допусна брейк в мача. Той реализира по един пробив в третия гейм и на двата сета, което се оказа решаващо. 

С успеха българинът заработи 6370 евро и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 189-ото място. 

За място на финала Кузманов ще се изправи срещу бившия номер 10 в света Ернестс Гулбис (Латвия).

33-годишният Гулбис, който има шест титли в кариерата си в Тура на АТП, в момента заема 365-ото място в световната ранглиста.
Двамата са се срещали веднъж на турнир в Тунис през 2018 година и литовецът печели с 6:3, 6:4.

Друг наш национал в Купа „Дейвис“ - Пьотр Нестеров, също се класира на полуфинал на червени кортове на сингъл, това стана на турнира в Нови Сад с награден фонд 15 000 долара. Той проби и на финал на двойки в тандем със Симон Антъни Иванов.

Нестеров, който премина през квалификациите, елиминира осмия поставен Кирил Киватцев (Русия) с 6:3, 2:6, 7:5 след 2:53 часа игра.
За място на финала той очаква друг квалификант Тадеаш Пароулек (Чехия).

Поставеният под номер 5 Симон Антъни Иванов отпадна на четвъртфиналите след поражение от квалификанта Николас Занелато (Бразилия) с 6:3, 4:6, 2:6. 

В схемата на двойки Иванов и Нестеров достигнаха до финала без игра след отказване на съперниците им Гонсало Буено (Перу) и Алваро Меса (Еквадор).

22-годишният Иванов има две титли при дуетите от сериите "Фючърс" на Световната федерация ITF, като едната от тях спечели в началото на месеца в София в тандем със сънародника си Габриел Донев. 19-годишният Нестеров пък се стреми към първи триумф на двойки.

На финала утре те ще срещнат поставените под номер 2  Виктор Йович (Сърбия) и Марат Шарипов (Русия).