0

Н идерландецът Ваут Пулс от състава на Бахрейн-Викториъс спечели 15-ия етап от Обиколката на Франция - 179 километра от Льо Гетц до Сен-Жерве Мон-Блан.

Пулс бе в откъсване през цялото време, но накрая показа най-голяма свежест и успя да спечели с повече от две минути преднина. 35-годишният Пулс финишира за 4 часа, 40 минути и 45 секунди и записа първа етапна победа в Тура в кариерата си, както и едва втора в някоя от големите три обиколки след тази във Вуелтата на Испания през 2011 година.

Втори на 2:08 минути остана белгиецът Ваут ван Аерт от Йъмбо-Висма, а трети завърши французинът Матийо Бюргодьо от Тоталенерджис на точно три минути от Пулс.

Както винаги обаче камерите бяха насочени към двамата основни претенденти за крайно класиране - Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма) и Тадей Погачар (Словения/ОАЕ). Вингегор бе оставен да се оправя сам още в началото на етапа, тъй като основният му грегар Сеп Къс пострада при падане. Американецът се блъсна във фен край пътя и падна с още няколко колоездачи, но за щастие всички те успяха да продължат. В самото начало на етапа и друг състезател пострада след инцидент с фен край трасето.

В същото време Погачар можеше да разчита на британеца Адам Йейтс, но това не даде предимство на двукратния шампион. Той така и не успя да се измъкне от Вингегор, който през целия етап караше залепен на каплата му. Двамата пресякоха финала рамо до рамо на 6:04 минути зад победителя Пулс.

Така в генералното класиране носителят на "жълтата фланелка" Вингегор остава с аванс от 10 секунди пред Погачар. Трети е победителят от вчерашния 14-и етап Карлос Родригес Кано (Испания/Инеос). Родригес финишира на 38 секунди зад Вингегор и Погачар и на 18 секунди зад Адам Йейтс. Родригес е на 5:21 минути от Вингегор в генералното класиране и на 19 секунди пред Йейтс, който е четвърти.

В класирането при катерачите първи вече е италианецът Джулио Чиконе, който събра 58 точки. Така колоездачът на Лидл-Трек ще облече през новата седмица "бялото трико на червени точки". Също с 58 точки е и американецът Нелсън Паулес (Едюкейшън-ИйзиПоуст), който практически от началото на Обиколката бе водач в тази категория.

При спринтьорите промени няма и убедителен лидер със "зеленото трико" е белгиецът Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) с 323 точки, с близо 150 повече от втория Мадс Педерсен (Дания/Лидл-Трек).
В понеделник е последният почивен ден за участниците в Обиколката на Франция. Състезанието продължава във вторник със старт по часовник - 22,4 равнинни километра от Паси до Комблю.

Източник: БТА