0

Д вама български национали в свободен стил ще се състезават за бронзови медали на Европейското първенство по борба в Будапеща тази вечер.

Микяй Наим преодоля с лекота репешажа на 57 кг. Той поведе с 9:0 още в първата част срещу Леван Вартанов (Испания) и добави още две точки за техническо превъзходство в средата на втората половина на схватката. Така тази вечер българският национал ще излезе срещу Бека Буяшвили (Грузия) в двубой за 3/5 място.

Рамазан Рамазанов също бе категоричен на 70 кг, побеждавайки Марк Дийче (Швейцария) с 11:3. Тази вечер българският национал ще се бори за бронз срещу Зирадин Байрамов (Азербайджан).

Мирослав Киров отстъпи с 0:8 на Арман Авагян (Армения) в репешажа при 79-килограмовите и отпадна от турнира.

Днес българският национален отбор по борба свободен стил излъчи двама полуфиналисти във втория ден на Европейското първенство в Будапеща. Първият от тях - Георги Вангелов, надви състезател на доминиращия до момента тим на Азербайджан, като това бе първа загуба за страната преди топ 4 в която и да е категория.

Вангелов, поставен под номер 2 на 61 кг, срещна Ислам Базарганов на четвъртфиналите. Българинът губеше с 2:3 след първата част на схватката, но изравни с поваляне в началото на втората и пренесе съперника за още две точки. До края Вангелов добави още една за крайното 5:2 и довечера ще срещне Сюлейман Атлъ в първия полуфинал за българин на Европейското първенство. Турчинът е двукратен и миналогодишен шампион на Стария континент.

Вторият български национал на полуфинал е Ахмед Батаев. Той се изправи в първия си двубой срещу Дамиан Иглесиас (Испания) и спечели четири точки още в първите секунди, след което добави още три за крайното 7:1. Така в следващата си схватка Батаев ще срещне бронзовия медалист от миналогодишното световно първенство Осман Нурмагомедов (Азербайджан).

Други двама български национали бяха на точка от полуфиналите. Ахмед Магамаев стартира на 86 кг с туш за минута и половина срещу Домантас Паулюшенко (Литва), а след това загуби от Осман Гьочен (Турция) с 4:5 на четвъртфинал. Али Умарпашаев пък отстъпи на Туран Байрамов (Азербайджан) с 3:4 в същата фаза при 74-килограмовите.

И Магамаев, и Умарпашаев запазват шансове за репешажи.