0

Д вама атлети спечелиха първото място за Атлет на годината в Европа. Арманд Дуплантис (овчарски скок) и Якоб Ингебритсен (5000 ч) събраха равен брой точки в гласуването. Те бяха наградени на Галата на ЕА в Талин лично от президента на евроцентралата Добромир Карамаринов.
Дуплантис счупи три световни рекорда през сезона, като в зала достигна до 6,20 м, а на открито до 6,21 м. Шведът спечели и всички големи състезания, в които участва. 
Ингебритсен пък направи световен рекорд на 1500 м в зала от 3:30,60 мин, а от големите първенства спечели 5 медала. На световното в Юджийн взе злато на 5000 м и сребро на 1500 м, а на европейското в Мюнхен направи дубъл в същите дисциплините. При жените Фемке Бол от Нидерландия нямаше конкуренция. Тя направи трипъл на европейското от 400 м, 400 м с препятствия и 4 по 400 м, а на световното остана втора на 400 м.


При "Изгряващите звезди" призовете поручиха гъркинята Елина Ценгко (копие) и литовецът Миколас Алекна (диск). Миколас е син на легендата в тази дисциплината Виргилиус Алекна.
Нахуел Карабана от Андора взе наградата за феърплей, след като на европейското спря, за да помогне на контузен конкурент на 3000 м с препятствия. При треньорите бяха отличени Када Делич-Селимович (Босна) и Хейко Ват (Естония). Първият приз за добра работа на федерацията отиде при Йоланта Хропач от Украйна.
На снимката: Якоб Ингебритсен получава наградата си от президента на ЕА Добромир Карамаринов