0

С принтовата надпревара от Формула 3 на пистата "Силвърстоун" бе отложена заради дъжд и тежки метеорологични условия.

Късата състезателна дистанция е част от програмата на уикенда за Гран при на Великобритания от Формула 1.

През нощта на трасето се изля огромно количество дъжд, който продължи и сутринта. Рейс контролът на два пъти проверява ситуацията на пистата, докато накрая реши да отложи самото състезание.

След F3 квалификацията на пистата "Силвърстоун" имаше куп разследвания и четирима пилоти бяха наказани за това, че са попречили на други състезатели по време на сесията – един от санкционираните бе Никола Цолов.

Първо Макс Естерсън получи 3 места назад на грида заради това, че се бе препречил на Дино Беганович.

Двама пилоти получиха наказание за това, че са попречили на София Фльорш – Сами Мегатуниф и Мари Боя.

Това на Цолов е за нарушение спрямо Пьотр Вишницки.

И за тримата стюардите постановиха, че е трябвало да внимават повече за приближаването на пилот в по-бързи обиколки. Техните наказания също са за три места назад на стартовата решетка. Те се прилагат в следващото състезание, в което пилотите участват, тоест днешният спринт.

Така след прилагането на санкциите и обръщането на грида от 12-та позиция напред на полпозишън се нареди Ноел Леон. До него на първа редица трябваше да застане Арвин Линдблад. Цолов бе осми – до съекипника си в АРТ Гран при Лорънс ван Хюпен.

На пистата "Силвърстоун" обаче валеше сериозно, докато пилотите от Формула 3 излизаха от питлейна, за да се подредят на стартовата решетка. Габриеле Мини се завъртя на мокрото трасе и заседна в чакъла. Наложи се кран да помогне за изваждането му от зоната за сигурност.

Още няколко болида изхвърчаха и рейс контролът прибра всички в пита, отлагайки старта с поне 20 минути.

Малко преди 9 и половина местно време колата за сигурност излезе да провери условията и за малко не излетя от пистата.

Отварянето на питлейна бе отложено с още 15 минути. След това имаше още един тур на сейфти кара за проверка условията на пистата. Рейс контролът реши, че ситуацията е прекалено опасна за пилотите от Формула 3 и обяви отлагане на старта. В момента не е ясно кога би могло да се проведе състезанието.