0

О семкратният шампион от Откритото първенство на Великобритания Роджър Федерер се завърна на кортовете на „Уимбълдън“, подготвен за 100-годишнината на Централния корт.

Швейцарският тенисист държи рекорда по брой спечелени титли в Лондон, но пропуска тазгодишното издание на турнира от Големия шлем за първи път от дебюта си през 1999-а, пише агенция АП.

40-годишният Федерер пристигна облечен в тъмен костюм и бели маратонки на път за Централния корт.

По-рано тази година той коментира, че очаква да е напълно възстановен за участие в турнири към края на лятото. Роджър Федерер не е играл от загубата си на четвъртфиналите на „Уимбълдън“ преди година при 22-ото си участие в надпреварата.

Федерер бе придружен от баща си Роберт и треньора си Северин Лути.  Облечен с черен костюм и бели маратонки, Роджър се нареди до големите си съперници от сегашната ера Рафаел Надал и Новак Джокович, и двамата в състезателно бяло, там бяха също Бьорн Борг, Крис Евърт и още велики имена на тениса.
 
Това е първият Уимбълдън без присъствието на швейцареца от 1997 г. насам. През 1998 г. той дойде за първи път на Големия шлем в Лондон, за да играе турнира за юноши, който също спечели. 

През 1999 г. Роджър започва да се състезава в основната схема, докато първата му голяма победа идва през 2001 г., когато побеждава Пийт Сампрас на осминафиналите. Днес се навършват 21 години от деня, в който Федерер обърна курса на световния тенис.

Швейцарецът вдигна първата си титла тук през 2003 г., печелейки пет поредни до 2008 г., нещо, което само шведът Бьорн Борг е постигнал в Откритата ера. 

Освен че изигра някои от най-добрите мачове в историята, като загубения финал през 2008 г. срещу Рафаел Надал, Федерер спечели осем пъти тук, най-много в историята при мъжете (Навратилова има 9).

Последният му мач тук беше през 2021 г., когато загуби на четвъртфиналите срещу поляка Хуберт Хуркач. Федерер планира да се завърне до края на годината на корта след като се възстанови от две операции на коляното. Той трябва да играе за Laver Cup и турнира в Базел, родния му град.

„Имах голям късмет да мога да играя много мачове на този корт. Фантастично е да бъда с всички тези шампиони“, поздрави публиката Федерер. 

„Спомням си вълнението да изляза тук, за да играя с Пийт Сампрас през 2001 г. Надявам се, че ще мога да се върна поне още веднъж", пожела си Федерер, който добави, че най-добрите му спомени са дуелът срещу Сампрас преди 21 години и първата титла през 2003 г. срещу Марк Филипусис.