0

О коло 40 дни преди европейското по джудо в София няма яснота дали ММС ще осигури необходимите средства да провеждането му.
Това обяви председателят на федерацията доц. Румен Стоилов.

„Държавата вече е инвестирала 2,3 милиона лева в това първенство. Те бяха осигурени от предишното редовно правителство на Бойко Борисов със спортен министър Красен Кралев. Един милион евро бяха платени на европейския съюз по джудо, а останалите - за наем на "Арена Армеец". Сега ни трябват 300 000 лева за татамита, електрони табла, лед система и компютри. Със собствени средства платихме половината от цената на татамитата, защото иначе нямаше да дойдат навреме. За първи път в 80-годишната история на джудото в България ще бъдем домакини на европейско за мъже и жени. Ще участват 700 състезатели. И навсякъде, където първенството ще се излъчва, това ще е реклама за България”, допълни Стоилов, който е имал среща с министъра на спорта Радостин Василев. Той обещал до края на февруари да има яснота, но такава липсва.
Следващата седмица Стоилов ще напише писмо до Министерския съвет за съдействие. Той подчерта, че както всички федерации, така и неговата нямат одобрен бюджет за 2022 г. и състезатели и служители са без заплати от три месеца: "Аз съм от 16 години президент и такова чудо не е било. Минаха много правителства и спортни министри, но обикновено до края на февруари имахме одобрен и преведен бюджет. Сега даже още не са извикали треньора на националния отбор Георги Георгиев, за да защити финансовите си разчети за годината, които сме изпратили в ММС”. От федерацията добавиха, че никой не е получавал заплатата си през последните няколко месеца. Шефовете обаче спазиха традицията със собствени средства да премират изявилите се наши джудисти и дадоха бонуси на Ивайло Иванов и Марк Христов, които спечелиха златни медали на Европейската купа в Прага.