0

Ф ормула 1 може да има нов състезателен директор през новия сезон след скандалния финал в предишния. Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) започна разследване на последното състезание в Абу Даби, в което директорът Майкъл Маси не спази стриктно правилата за кола за сигурност. Това помогна на Макс Верстапен, който изпревари Люис Хамилтън в последната обиколка и стана шампион. 

От Мерцедес подадоха жалба, която беше отхвърлена, а след това се отказаха от допълнителен протест. Хамилтън все още не е коментирал ситуацията, а слуховете, че може да се оттегли от спорта, не спират. Британски медии твърдят, че Хамилтън е „загубил вяра“ във ФИА и ще вземе решение дали да продължи, след като види резултатите от разследването.

Питър Байер, назначен от ФИА за директор на Формула 1, заяви, че е напълно възможно Маси да бъде сменен заради тази ситуация

„Майкъл свърши супер работа в много аспекти. Казали сме му го. Но има възможност и да има нов състезателен директор“, каза Байер. 

ФИА работи по нова структура за състезателен контрол и вероятно няколко души ще поделят отговорностите на Маси от миналия сезон.  Байер потвърди, че шефовете на отборите повече няма да имат право да говорят директно със състезателния директор и да го разсейват. 

Попитан дали резултатът от последното състезание щеше да бъде променен, ако Мерцедес не бяха оттеглили протеста си, Байер каза, че вероятно е щял да бъде анулиран, но това нямаше да повлияе на крайния резултат в битката за титлата. 

„Какво щеше да се случи, ако от Мерцедес се бяха обърнали към арбитражния съд? Мисля, че съдиите щяха да кажат: „В правилата пише друго, но директорът е постъпил различно, ние можем да анулираме резултата.“ Но дори това да се беше случило, състезанието да беше отменено, Макс Верстапен пак щеше да е световен шампион, защото беше начело преди последното състезание. Ситуацията е далеч от перфектна и заради това работим по нея.“