0

Люис Хамилтън се отказа да бойкотира дебютното състезание на Формула 1 в Маями, след като влезе в нов скандал с международната федерация по автомобилизъм (ФИА) заради забрана за бижута. В петък състезателният директор Нилс Витех нареди на отборите да проверяват пилотите си дали спазват забраната. Според правилата състезателите не трябва да носят бижута в болида от съображения за сигурност.

Хамилтън вече веднъж каза, че няма как да махне някои от бижутата по себе си, а на пресконференцията преди състезанието каза, че досега никога не е имал проблеми, въпреки че има обеци на ушите и пиърсинг на носа.

„Ако ме спрат, така да бъде. Имаме резервен пилот, така че сме готови за това. Има много неща, които мога да правя в Маями така или иначе, така че ще ми бъде добре“, каза Маями.

Той пристигна на пресконференцията с пръстен на всеки пръст, няколко верижки, гривна, обеци и три часовника – два на лявата ръка и един на дясната.

Хамилтън все пак се съгласи да кара след серия от разговори с шефовете на спорта. Той ще махне обеците си, като е получил медицинско изключение за бижутата, които се свалят по-трудно. Хамилтън обаче има срок от две състезания да махне и тях.

Преди да се съгласи, седемкратният шампион каза, че се е опитал да се свърже с президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, за да реши проблема, но не е получил отговор. Според Хамилтън се създава излишна драма.

„Ако се замислите за важните стъпки в спорта и важните проблеми, това е нещо толкова малко. Изглежда ми ненужно да влизаме в подобна разпра. Имаме по-важни въпроси. Това е много, много глупаво и изглежда като крачка назад“, каза Хамилтън.