0

Д оц. д-р Венета Петкова беше избрана за президент на Българската федерация по шахмат 2022, съобщиха от федерацията.

Това стана на проведеното в сряда в Плевен изборно общо събрание.

На него присъстваха представители на 41 от общо 65 спортни клуба, които са членове на БФШ 2022.

Именно Българска федерация по шахмат 2022 плати част от над 10-те хиляди лева за престоя и участието на Нургюл Салимова в Баку на Световната купа по шахмат за жени, където тя стана вицешампионка. 

Първото гласувано решение бе да се приеме оставката на досегашното ръководство, оглавявано от бившия депутат Васил Антонов. Освен това бе намален и броят на членовете на управителния съвет на трима.

Четири бяха кандидатурите за трите позиции - на доц. д-р Венета Петкова (вицепрезидент на Европейската федерация „Спорт за всички“), на Симеон Винчев - бизнесмен, на Христо Митков - адвокат и на Атанас Куртенков - председател на спортен клуб по шахмат.

След проведената процедура по гласуване доц. д-р Венета Петкова, Симеон Винчев и Христо Митков бяха избрани за членове на новия управителния съвет. 

За негов председател и на шахматната федерация беше избрана доц. д-р. Венета Петкова. 

Родена на 31 май 1987 г. във Велико Търново, тя е международен съдия на ФИДЕ, през 2015 г. защитава докторска дисертация в НСА „Васил Левски“.

Венета Петкова е дългогодишен преподавател и треньор по шахмат, лектор на съдийски семинари, многократен медалист от държавни първенства по шахмат, с призови класирания в редица национални и международни турнири.