0

Н а Коледа по стар стил, когато празникът се отбелязва в Сърбия, сръбският патриарх Порфирий изрази духовна подкрепа в Инстаграм за водача в световната ранглиста по тенис Новак Джокович. Мултимилионерът се намира в невзрачен хотел за бежанци в Мелбърн в очакване на решението на съда по жалбата му срещу отказа на австралийските власти да го допуснат в страната. Той иска да участва на Откритото първенство на Австралия по тенис, което започва сле 10 дни.

Австралия анулира визата на Джокович заради това, че не е ваксиниран срещу КОВИД-19, каквото е изискването в страната.

"От неволите и изкушенията, през които преминаваш в деня на Коледа, един ден на истинска радост, утре ще остане само бледа сянка. Бог е велик и ти го знаеш, защото си израснал под звука на камбаните на църквите на Неманичите. За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас. Нека нетленната топлина и любов на Витлеемската пещера да сгрее и да укрепи сърцето и душата ти", пише Порфирий.

Междувременно в Сърбия семейството на Джокович организира снощи протест в негова подкрепа, предаде Франс прес.

Бащата на тенисиста Сърджан Джокович говори пред събралото се множество в Белград, като осъди "политическия лов на вещици" и "коронафашизма", призовавайки синът му да бъде освободен.

Джокович, чиято виза беше анулирана поради липса на необходимите документи за освобождаването му от задължителна ваксинация, няма да бъде експулсиран преди понеделник - датата на ново изслушване пред съдия в Мелбърн.

По повод обвиненията на бащата на звездата, че синът му бил "като заключен в затвора", правителството в Канбера възрази категорично с опровержение.

„Г-н Джокович не е задържан в Австралия, той може да излиза по всяко време и граничните власти ще се радват да помогнат“, каза вътрешната министърка Карън Андрюс по ABC News в петък.

Тя защити действията на властите и каза пред телевизионния канал Seven Network, че сръбският професионалист не е предоставил точната информация за влизането си в Австралия: „Тя се изисква от всеки, който влиза в страната. Ако тази информация не може да бъде предоставена, тогава изискванията за влизане в Австралия не са изпълнени", припомни Андрюс.

Джокович е "в затвора" в Австралия, възмути баща му Срджан в четвъртък на пресконференция в Белград, на която обяви сина си едва ли не за "борец за свобода".

Сръбският президент Александър Вучич също беше възмутен от "тормоза на най-добрия тенисист в света", премиерката Ана Бърнабич пък видя политически причини за отношението на австралийските власти към Джокович. В четвъртък сръбското външно министерство дори поиска от австралийския посланик в Белград да говори с Джокович за "неподходящото и нечовешко отношение".

Тъй като очевидно не е ваксиниран, но обикновено се изисква сертификат за ваксинация, преди да влезе в страната, 34-годишният сърбин е получил изключително спорно медицинско освобождаване от организаторите на турнира. С него той кацна в сряда вечерта (местно време) в Мелбърн.

Граничните власти обаче не счетоха, че са спазени правилата и Джокович трябваше да прекара две нощувки в хотел, в който се настаняват и търсещи убежище. Адвокатите на Джокович блокираха депортирането му, съд в Мелбърн трябва да вземе решение по казуса в понеделник.