0

22-кратният шампион от Големия шлем Рафаел Надал се завърна триумфално на корта с победа срещу италианеца Флавио Коболи в първия кръг на турнира по тенис от сериите ATP-500 в Барселона (Испания). 

Надал, който обяви, че това е последният му състезателен сезон, елиминира италианеца в два сета - 6:2, 6:3 за близо час и половина игра.

Надал демонстрира добра форма при завръщането си на любимата червена настилка след дълго отсъствие заради контузии. 

Испанецът допусна три двойни грешки и реализира четири точки за пробив.

В следващия кръг на турнира в Барселона Надал ще играе с 11-ата ракета на света и четвърти в схемата на турнира австралиец с испански корен Алекс де Минор.

37-годишният испанец играе едва втория си турнир за 15 месеца, след като получи нов проблем с контузия в мускула на бедрото при завръщането си в Бризбейн през януари.

Надал, който е 12-кратен шампион в Барселона, беше посрещнат като герой, когато излезе на корта, който носи неговото име, и въпреки че имаше няколко неубедителни форхенда в началото на мача, беше непреодолима преграда за 21-годишния италианец.

"Всеки път става все по-трудно, особено когато си на тази възраст. Това само усложнява ситуацията“, каза Рафа след победата. 

„Преживявам труден период, но в същото време възможността да играя на турнир за няколко дни и да мога да тренирам и да се състезавам с момчетата означава много за мен. Все още се радвам да продължа да играя. Радвам се, че започнах с победа“, каза 37-годишния Надал след мача.

Надал изигра първия си мач от януари 2024 г. Преди това той се оттегли от Мастърса в Монте Карло заради проблеми с гърба. Испанецът изигра първия си мач на клей от 681 дни.

В друга среща от първия кръг вторият поставен Андрей Рубльов продължава лошата си серия, като загуби от американеца Брендън Накашима с  4:6, 6:7(6) , а в безсилието си руснакът счупи ракетата си в края на мача. 

Източник: БТА