0

О лимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова и Ангел Ленков бяха наградени за спортист и треньор номер 1 на годината на Българска Национална Федерация Карате, в която членуват 92 клуба. Церемонията се проведе в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски".

Ивет Горанова с награда за №1 от федерацията по карате
карате Ивет Димитрова награди Ивет Горанова карате Ивет Горанова карате
10

Така година Горанова спечели олимпийската титла в категория "кумите" до 55 кг и бронзов медал от световното първенство в Дубай.

"Щастлив съм лично аз и цялото ръководство от постигнатото. Това е най-резултатната година в историята на федерацията. Представянето на българските спортисти на олимпийските игри в Токио даде повод за радост, оптимизъм и гордост, но за нас постиженията на Ивет Горанова са най-ярък израз на несломим дух. Цялостното й представяне показа, че България може да ражда таланти, да ги отглежда и възпитава", каза президентът на централата Алексей Петров.

Той разкри, че федерацията е започнала инициатива, след консултации с централите в Германия, Испания, Италия и Полша, да се разреши изучаването на олимпийско карате в училищата.

Ивет Горанова беше наградена от Алексей Петров.

На второ място остана Александра Стублева, която спечели сребърен медал в категория над 68 кг на Европейското първенство по олимпийско карате в Пореч (Хърватия). Тя не присъства на награждаването, а от нейно име отличието прие Петров.

Васил Ривов се нареди на трето място, след като се класира седми на световното първенство в Дубай.

Ангел Ленков е треньор на годината. Отличени бяха още Роксана Атанасов и Франческо Пулео. Награди получиха още Кристина Свиленова и Владислав Вакарелов, който спечели бронзов медал от Европейското първенство за младежи.

"Сега е най-лесната и приятната част. Щастлива съм, че всички оценяват този труд, който съм положила и успехите, които постигнах. За мен това е голяма чест и уважение към самата мен и към цялата българска федерация по карате. Надявам се да продължаваме в същия дух и за напред", каза Горанова след церемонията.

"Както много бързо, така и много бавно измина тази година, защото прекалено тежка беше подготовката, не само за олимпиадата, но и за световното първенство. Чакаш един ден да дойде и всеки ден мислиш за него. Минахме през много предизвикателства, много трудности, много положителни и отрицателни емоции. Всичко беше едно голямо приключение и аз съм много доволна от това как премина тази година", добави каратистката.

За инициативата на БНФКарате каратето да се изучава в училищата у нас Ивет каза: "Аз мисля, че каратето трябва да се изучава във всяко едно училище, защото децата имат нужда от този спорт. Това не е само спорт, а е бойно изкуство и ще ги научи на основните правила и неща от живота. аз съм много щастлива, че децата в момента ме виждат като герой. на тях това им липсва, да имат човек, който да искат да са като него и да се стремят да постигнат неговите успехи", коментира Горанова.

Нейният личен треньор Ангел Ленков също е доволен от постигнатото през годината.
"Радостен съм, честта е голяма. Хората, които в момента ги няма тук, но имат огромна заслуга, искам да им благодаря. Това са другите треньори на националния отбор, нейните съотборници, семейството и много приятели също имат малка частица в тези медали. Голяма радост е, това е една сбъдната мечта! Когато я видя на стълбичката толкова щастлива и аз се изпълвам със щастие. Другото чувство е национална гордост!", каза Ленков.