0

Р афаел Надал е най-доминиращият тенисист в последните 30 години, а Роджър Федерер е най-трудният за побеждаване играч в тура. Това показва специално изследване на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР), която прегледа процента на спечелени точки във всеки един мач от 1991 г. насам, когато се води официална статистика.

Изследването включва 464 тенисисти, които са играли 100 или повече мачове в кариерата си в последните 31 години. Анализът показва, че победителите в мачовете са спечелили средно по 55% от точките, а загубилите – 45%. 

Ако се гледат само победителите в мачовете, Рафаел Надал е на върха с най-много спечелени точки в последните 31 години. 

„Когато Надал печели мачове, той го прави с най-голяма преднина в сравнение с когото и да било друг“, казват от АТР.

Надал води с 56.40% спечелени точки при своя победа, следван от Новак Джокович с 56.12% и Роджър Федерер с 55.91%, като тримата големи са събрани в по-малко от процент. 

Изследването показва още, че Федерер е най-трудният тенисист за побеждаване, защото печели средно 47.57% от точките дори в мачовете, които губи. Второто място по този показател си делят известните с мощния си сервис Рихард Крайчек и Милош Раонич с по 47.31%. 

„Федерер е най-коравият съперник в нашия спорт. Дори когато губи, той пак печели повече точки от всеки друг в тура“, допълват от АТР.