0

К анадският колоездач Юго Юл изведе отбора на Израел Премиер Тех до втора етапна победа в 109-ото издание на Обиколката на Франция с фантастична самостоятелна езда.

Юл триумфира в 178,5-километровия етап от Каркасон до Фоа с време от 4 часа, 23 минути и 47 секунди и премина границата от 40 километра средна скорост, въпреки планинския терен, жегата и температурата от над 35 градуса в Южна Франция.

Втото място в днешния ден остана за французина Валентен Мадуа от Групама-ФДЖ, който изпревари с финален спринт канадеца Майкъл Матюс от Израел Премиер Тех. Двамата пристигнаха на 1:10 минути от Юл и с две секунди пред четвъртия - американеца Матео Йоргенсен от Мовистар, който обаче падна на спускането след последната височина в етапа и завърши с разкървавени ляво коляно и ляв лакът. Това бе и първият случай от началото на тазгодишната обиколка, в който разликата между първия и втория премина една минута. 

Шестицата допълниха австралиецът Майкъл Сторър (Групама-ФДЖ) на минута и 25 секунди и Александър Власов (Бора-Хансгрое) на минута и 40 секунди, което позволи на руснака да направи скок от три позиции в генералното класиране и да излезе на осмо място.

Прогресът на Власов се оказа възможен, след като останалите претендентите за челото на генералното класиране така и не успяха да осъществят успешни атаки и пристигнаха на поне 5:54 минути от Юл.

Големите губещи се оказаха французинът Ромейн Барде (ДСМ), който финишира с изоставане от 9:30 минути, и британецът Адам Йейтс (Инеос), който остана на 7:16 минути.

Така в общото подреждане след 16 от 21 етапа в Тур дьо Франс първи остава датчанинът Йонас Вингегор от Йъмбо-Висма с преднина от 2:22 минути пред словенеца Тадей Погачар от Обединените арабски емирства. Трети остава британецът Герайнт Томас (Инеос) на 2:43 минути. На четвърта позиция излезе колумбиецът Наиро Кинтана (Аркеа-Самсик) на 4:15 минути, а пети е французинът Давид Годю на 4:24 минути. 

Промени не настъпиха и при носителите на останалите фланелки - белгиецът Ваут ван Аерт (Йъмбо-Висма) запазва зеленото трико за спринтьорите с 399 точки, а германецът Зимон Гешке остава с бялото трико с червени точки за най-добър катерач с 58 точки. Утре е 17-ият етап, който е с дължина от 130 километра. Той е с начало в Сен Годенс и финал в Пейрагюд.