0

С ъстезанието за Гран при на Великобритания на пистата в Силвърстоун тази неделя започна със зловещ инцидент във втората половина на рeдицата, който наложи рестарт. В сблъсъка бяха замесени Естебан Окон, Гуаню Чжоу, Джордж Ръсел и Алекс Албън. 

Болидът на Чжоу излетя във въздуха, преобърна се с колелата нагоре, изчегърта асфалта, Алфа Ромео се плъзна през пистата с висока скорост, хвърляйки искри, после  продължи да се плъзга по чакъла, завъртя се в предпазната ограда и се приземи зад купчината гуми между оградата и защитната бариера пред трибуната с втрещени от ужас зрители.

7-килограмовият титаниев пръстен "Ореол" спаси живота на Чжоу на Силвърстоун
Силвърстоун Ореол Чжоу Силвърстоун Ореол Чжоу Силвърстоун Ореол Чжоу
20

Веднага след този катастрофата състезанието беше спряно с червени флагове. На пистата се появи линейка, на която беше качен китайският пилот. Малко по-късно обаче се появиха успокоителни вести, че пилотът е в съзнание, контактен е и го транспортират в най-близкия медицински център. 

Около 20 минути по-късно световната автомобилна асоциация Fia даде разяснения, а  Чжоу по-късно беше изписан от болницата без сериозни наранявания. „Ореол“ ме спаси“, каза той и съобщи, че е готов за следващото състезание в Австрия следващата неделя. 

Кой е този благословен „Ореол“, на който Чжоу благодари? Как стана така, че дори каската на китайския пилот не влезе в контакт с асфалта, след като колата му се преобърна, питаха се всички.

Оказа се, че той е бил предпазен от „Ореол“ - специален 7-килограмов пръстен от титан, най-здравия метал на земята, който е инсталиран в болидите, въпреки съпротивата на бившия шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун и на самите пилоти, поне в началото.

Според световната асоциация Fia ореолът трябва да издържи теглото на два африкански слона (около 12 тона за две мъжки животни) и на пълен куфар, който се изстрелва с 225 километра в час срещу него.

Всъщност този уикенд в Силвърстоун „Halo” („Ореол“) спаси не един, а двама пилоти, при това не за пръв път в кратката му кариера в автомобилния спорт – освен на Чжоу, и на пилота от Формула 2 Рой Нисани.

Бърни Екълстоун беше против „Ореол“. „Трябва да разгледаме детайлите по-отблизо. Ако погледнете плюсовете и минусите, не открихме много позитиви", каза преди шест години бившият шеф на Формула 1 за седемкилограмовия титаниев пръстен над главата на пилота. 

В защита на Екълстоун в случая трябва да се добави, че първоначално е имало съпротива срещу системата за безопасност и от страна на самите шофьори. 

Концепцията включва две титаниеви подпори, които са изведени напред от страната на пилотската кабина и се поддържат в средата от основна подпора. „Ореол“ е задължителен в състезателните серии от 2018 г., чието въвеждане преди това беше отложено за един сезон.

Първоначално пилотите се страхуваха, че зрителното им поле ще бъде твърде ограничено, а оптиката също беше критикувана. По-късно мнозинството от пилотите от Формула 1 се обявиха в полза на „Ореол“, преди всичко Себастиан Фетел. 

Световната асоциация Fia с тогавашния президент Жан Тод се застъпи за въвеждането му. „Радвам се, че последвах убеждението си да наложа „Ореол“ въпреки силната съпротива“, написа в Twitter Тод, който бе шеф на отбора на Ферари.

Каскадата с Чжоу беше вторият инцидент този неделен ден, при който защитата най-вероятно е спасила животи. По-рано във Формула 2 Рой Нисани (Дамс) и Денис Хаугер също се сблъскаха малко след старта. 

Норвежецът Хаугер трябваше да премине през бордюрите, излетя с колата си и се приземи върху колата на Нисани на височината на пилотската кабина. Израелецът остана невредим благодарение на титановия пръстен. Автомобилите във Формула 2 също са оборудвани с концепцията за защита от 2018 г.

„Ореолът вероятно спаси два живота днес“, потвърди пилотът на Ferrari Карлос Сайнс след победата си и, с оглед на все по-всеобхватните мерки за безопасност, подчерта, че е много щастлив да кара във Формула 1 сега. 

„Той (Чжоу) нямаше да е тук, ако не беше Halo. Разбира се, той имаше голям късмет там“, каза световният шампион Макс Верстапен, след като изгледа видеото от инцидента за Чжоу.