0

С ърбинът Новак Джокович се класира за финала на Откритото първенство на Франция по тенис Ролан Гарос, след като победи Карлос Алкарас (Испания) с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 за 3 часа и 15 минути. Мачът между двамата основни претенденти за титлата предложи много емоции, невероятни отигравания, скорост, битка за всяка топка и класа у всеки от двамата претенденти.

Но след втория сет контузия в глезена намали до минимум шансовете на водача в схемата на турнира Алкарас и в следващите два сета той нямаше съпротивителни сили.

Двукратният шампион от "Ролан Гарос", който ще се бори за своята 23-а титла от Големия шлем, ще се изправи срещу Каспер Рууд или Александър Зверев, оформящи втория полуфинал. Джокович е първи в Париж през 2016-а и през 2021-а година.

Джокович спечели първия сет, след като направи пробив в четвъртия гейм и поведе с 3:1. Опитният сръбски тенисист излезе на мрежата, игра агресивно и принуди Алкарас да сбърка. Въпреки отличната скорост на испанеца, битката му за всяка педя на корта, Джокович реализира първата си точка за пробив и взе ранен аванс в срещата. До края на първия сет нямаше пробиви, но Алкарас опита да атакува след втори сервис. Това обаче създаде малки проблеми на Джокович, който отрази четирите брейк-пойнта, които му се изпречиха. И макар да пропусна още една възможност, той комфортно поведе.
В самото начало на втория сет Алкарас опита да си върне инициативата и направи няколко изпълнения в истински мастър-клас. Особено впечатляващо беше второто му спечелено подаване, като дори самият сърбин аплодира невярващо невероятен уинър от трудна ситуация за 30:0.
Двамата взривиха публиката със 17 разигравания, когато испанецът направи 3:2 в своя полза. При 4:3 за Карлос Алкарас сърбинът усети болка в подмишницата и взе медицински таймаут. Той сервира веднага след това, но загуби подаването си и изоставаше вече с 5:3. Но се събра и прецизната му защита не позволи на Алкарас да вземе успеха, връщайки пробива от втори опит. В 10-ия гейм Алкарас можеше на три пъти да спечели сета с втория си пробив в сета, но Джокович отказа да се предаде и отрази и трите възможности. Но това се случи в последния 12-и гейм, когато Алкарас мина като валяк и взе подаването на номер 3 в схемата на турнира на нула.
В третия сет двамата спечелиха първите си подавания, но след това Алкарас усещаше вече проблеми в десния крак и сякаш беше въпрос на време да "сложи оръжие". Джокович взе следващия гейм реално без игра, тъй като испанецът го жертва, за да получи повече почивка. Но оттук до края на сета Джокович уби всеки опит за съпротива от младия си съперник и спечели с 6:1, за да поведе с 2-1 сета.

Преди четвъртия сет Алкарас взе нов медицински таймаут, а на корта се опита да се противопостави, но бавно и методично Джокович увеличаваше преднината си.

Сърбинът взе първите две подавания на Алкарас, като му даде едва по една точка. Ноле поведе с 5:0 гейма в третата част, след като затвори подаването си с ас.

Алкарас спечели единственото си подаване за 1:5, най-вече заради няколко непредвидени грешки от Джокович и изпратени от него топки в аут. Испанецът продължаваше да се измъчва, трудно се движеше по корта и в края на частта нямаше какво да направи повече.