0

Б ългарската федерация по шахмат 2022 изпрати официална позиция до медиите по повод ситуацията в шахматния свят в България, в която се казва:

​"През последните месеци шахматът е във фокуса на общественото внимание. 

Успехите на наши водещи състезателки, в лицето на Нургюл Салимова и Белослава Кръстева, са причината за засилен интерес към нашия спорт. 

В качеството ни на лицензирана федерация, ние осъзнаваме отговорността си пред българските шахматисти. 

При пълно спазване на законодателството изпълнихме целия Държавен спортен календар за 2023 година, като предстоят последните държавни шампионати - по ускорен шахмат и блиц, насрочени за 18 и 19 ноември в София. 

Подкрепата за водещите ни състезатели също е налице - бяха гласувани персонални награди за тях и треньорите им. 

Освен това те бяха предложени за награждаване от Министерството на младежта и спорта. 

Използваме случая да благодарим на министър Илиев, който заедно с екипа си, показва истинска загриженост за шахмата. 

В рамките на годината наши състезатели предстои да вземат участие и на Световните първенства до 8, 10 и 12 години в Шарм ел шейх, и до 14, 16 и 18 години в Монтесилвано, Италия. 

Вярваме, че успехите ще продължат като логично следствие на постепенното възраждане на българския шахмат.

Знакови са усилията, които БФШ 2022 полага, за да се преодолее инициираното от определени лица разделение у нас, довело до неучастие на най-силния ни отбор на Световното отборно първенство за жени в Полша. 

Тези усилия се изразиха и в писмото, което отправихме преди броени дни към БФШ 64 за сформиране на работна група и съвместно кандидатстване за членство в Международната шахматна федерация (FIDE). 

Вместо това продължи създаването и роенето на нови организации с претенции да ръководят шахматистите. 

Последната такава, основана от три клуба, побърза да призове всички наши членове да отидат при нея, защото това била единствената възможност за тях. 

В същото време ние отново призоваваме за единство, за участие на всички в събранието, което ще проведем през март 2024 година, за съвместна работа в интерес на българския шахмат. 

Благодарим на г-н Милен Василев за успешната кореспонденция с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, довела до право на участие на български отбор за жени на Европейското първенство през ноември в Будва, Черна гора. 

Това би могло да бъде стъпка във вярната посока на обединение, ако протегнатата от нас ръка бъде поета и такъв отбор бъде сформиран съгласно законовите изисквания. 

Вярваме, че само с общи усилия България може да заеме своето достойно място на световната и европейската шахматна карта. Последните резултати ни задължават да го сторим!
 
Благодарим на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ), която регистрира нашите документи за членство за включване в дневния ред на предстоящата Генерална асамблея", завършва позицията, която е подписана от изпълнителния директор Божидар Пелов.

Източник: БТА