0

Ж ивата легенда на мотоциклетизма Валентино Роси каза сбогом на любимия си спорт.
42-годишният италианец, известен с прякора Доктора, подлуди над 70 000 фенове при последната си поява в старт от MotoGP.

Сълзи

Асът на Ямаха завърши 10-и в Гран при Валенсия, в което четвърта победа от последните 6 старта записа неговият сънародник Франческо Баная. Подиума допълниха други двама от Дукати – Хорхе Мартин (Исп) и Джак Милър (Авл). Голямата атракция на пистата „Рикардо Тормо“ обаче беше деветкратният световен шампион, на когото зрителите посветиха песни, огромни транспаранти и безкрайни овации. На огромни екрани течаха благодарности от фенове на Валентино като Том Круз, Киану Рийвс, Рафаел Надал, Люис Хамилтън и Джиджи Буфон, а лично след състезанието бившият бразилски футболист Роналдо му подари фланелка с неговото име и №46. Цялото море от хора вееше жълти знамена със същия номер, а кулминацията беше хвърлянето на Роси в тълпата, която го понесе на ръце. „Исках да се сбогувам с него след прекрасна кариера, той накара всички ни да мечтаем. А и ни свързва общата страст към Интер“, каза Феномена.
В бокса на Ямаха пък сълзи ронеше годеницата на Доктора – Франческа София Новело.

Нов живот

“Горд съм, че направих красиво състезание и приключих сред най-добрите в света. Най-хубавото за тези 25 години е, че се превърнах в икона и мотоциклетизмът стана по-популярен и гледан. Мечтата ми беше да стана световен шампион в MotoGP и аз я сбъднах“, възкликна Роси, който постигна 115 победи в Гран при в трите класа и рекордните 235 подиума. Той е участвал в 432 състезания, което е 44,4% от всички етапи в историята на световния шампионат след началото му през 1949 г.

„Най-лошият ми момент? Когато реших да се откажа и осъзнавах, че вече не съм конкурентоспособен. От понеделник всичко ще е различно, животът ми ще бъде друг, но се опитвам се да не мисля за това. Всичко беше толкова в мой стил – пихме, викахме скачахме. Оттеглянето ми бе вид извинение да направя купон, мога да го повторя догодина“, пошегува се Вале.
А относно бъдещето му се изказа неговата майка Стефи: „Когато ми каза: „Спирам“, му отговорих само: „Ще бъдеш чудесен баща“.