0

М ирела Демирева завърши на девето място в скока на височина на европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, с което приключи и българското участие на шампионата. Сребърната от Рио 2016 приключи с резултат 186 см. Тя скочи от първи опит 182 см и 186 см, но не успя да се справи и при трите си опита на 190 см, макар да бе близо.

Демирева раздели деветата позиция с още три състезателки, сред които и две големи имена. Също с по 186 см завършиха сребърната световна медалистка от Лондон 2017 Юлия Левченко (Украйна), третата от световното в Юджийн през миналия месец Елена Валортигара (Италия) и Татяна Гусин (Гърция). 

„По принцип такива височини не трябва въобще да коментирам. Макар че, ако бъда честна, трябва да съм щастлива, че изобщо съм тук. Но разбира се, исках повече и знаех, че мога повече. Годината беше трудно, но се справих...“, не сдържа сълзите си Мирела Демирева след края на състезанието.

Това беше четвърти европейски финал за Мирела Демирева на открито. 32-годишната българка беше осма в Хелзинки през 2012 година, а но последните два континентални форума в Амстердам през 2016 и Берлин през 2018 г. спечели сребърни отличия. 

България имаше трима финалисти на европейското в Мюнхен, но остана без медал. Освен Демирева, сред най-добрите 12 на континента се наредиха Тихомир Иванов (осми в скока на височина) и Александра Начева (единадесета в тройния скок). 

Титлата в скока на височина сега спечели Ярослава Магучих от Украйна със 195 см, колкото скочи и Мария Вукович от Черно гора, но с повече фаулове остана втора. Трета завърши дъщерята на Драгутин Топич – Анджелина, със 193 см.

Пламен Вълков, наш пратеник в Мюнхен