0

В одачът в световната ранглиста Новак Джокович спечели за рекорден седми път титлата на Финалния турнир на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП) в Торино (Италия) с награден фонд 15 милиона долара.

36-годишният сърбин победи убедително на финала представителя на домакините Яник Синер с 6:3, 6:3 за 1:43 часа. За него това е общо 98-а титла в кариерата. За победата си на финала той гушна и премия от 2 201 000 долара. Ако не бе паднал от Синер в груповата фаза, Ноле щеше да прибере като непобеден шампион над 4,8 милиона долара.

Джокович доминираше изцяло в мача. Той загуби само две точки в първите си седем сервис гейма и направи по един пробив в двата сета. 

Световният номер 1 беше победен от Синер в груповата фаза, но взе реванш на финала - постижение, което той записа и срещу Роджър Федерер на финала през сезон 2015. Осем години по-късно Джокович вече има една титла повече от швейцареца на Финалите на АТП.

"Това беше един от най-добрите сезони в кариерата ми. Днес е специален момент, играх срещу местния любимец Яник. Много се гордея от представянето ми в последните ми два дни - срещу Карлос Алкарас и Синер - двама от най-добрите тенисисти в света в момента, заедно с Даниил Медведев. 

Трябваше да спечеля тези мачове, а не да чакам те са направят нещо и така стана. Горд съм, че спечелих, защото децата ми бяха тук с мен", каза Джокович след двубоя.

Сърбинът постигна четвъртата победа над Синер, който е първият италианец, стигнал до финала в историята на турнира.

След този турнир Джокович ще стане първият тенисист, който е номер 1 в световната ранглиста за 400 седмици, като Роджър Федерер с 310 е единственият друг, който преминава границата от 300 седмици.

Освен това това беше едва втори път за последните 15 години, когато един и същи тенисист достига до финалите на четирите турнира от Големия шлем и на Финалите на АТП. Единственият предишен случай беше отново Джокович, който го направи през 2015 година.

На двойки шампиони станаха шестите поставени Раджийв Рам (САЩ) и Джо Солсбъри (Великобритания), които победиха Орасио Себайос (Аржентина) и Марсел Гранойерс (Испания) с 6:3, 6:4.

Източник: БТА