0

Новак Джокович каза, че предпочита да пропусне спечелването на бъдещи тенис трофеи, отколкото да бъде принуден да получи ваксина срещу Covid.

В първото си ексклузивно интервю след скандала в Австралия през януари, той заяви пред Би Би Си, че не трябва да бъде свързван с движението против ваксината, но подкрепя правото на избор на индивида дали да се имунизира или не.

Джокович беше попитан дали би пожертвал участието си в турнири като Уимбълдън и Откритото първенство на Франция заради позицията си относно ваксината.



„Да, това е цената, която съм готов да платя“, каза той.

20-кратният носител на турнири от Големия шлем беше депортиран от Австралия миналия месец, след като правителството отмени визата му, защото не е ваксиниран.

Джокович, който е тенисист номер едно в света при мъжете, каза, че е получил медицинско освобождаване, за да влезе в страната, за да играе на Australian Open, тъй като наскоро се е възстановил от Covid-19.

Въпреки това, министърът на имиграцията на страната Алекс Хоук лично отмени визата на 34-годишния сърбин с мотива, че присъствието му може да предизвика "граждански вълнения" и да насърчи настроенията срещу ваксините.

„Никога не съм бил против ваксинацията“, каза той пред BBC, потвърждавайки, че е имал ваксини като дете, „но винаги съм подкрепял свободата да избираш какво поставяш в тялото си“.

Джокович каза в интервюто, че се надява изискванията за ваксинация в определени турнири да се променят, като добави, че се надява да "може да играе още много години".

Но той също така потвърди, че е готов да се откаже от шанса да стане статистически най-велик тенисист на всички времена, но да остане верен на принципите си. Съперникът на Джокович, Рафаел Надал, с победата си в Мелбърн събра 21 титли от Големия шлем, най-много от всеки в историята на тениса.

"Защото принципите на вземане на решения за тялото ми са по-важни от всяка титла или нещо друго. Опитвам се да бъда в унисон с тялото си, доколкото е възможно."

Джокович каза, че "винаги е бил страхотен привърженик на уелнес, благополучието, здравето, храненето" и че решението му е било частично повлияно от положителното въздействие, което фактори като промяна на диетата и режима на сън са имали върху способностите му като спортист.

Той каза, че „държи ума си отворен“ относно възможността да бъде ваксиниран в бъдеще, „защото всички се опитваме да намерим заедно най-доброто възможно решение за прекратяване на Covid“.

„Никога не съм бил против ваксинацията. Разбирам, че в световен мащаб всички се опитват да положат големи усилия в справянето с този вирус и да се надяваме, че скоро ще се сложи край на този вирус.“

В интервюто Джокович се спря и на спекулациите за последователността на събитията преди Australian Open през януари.

Някои предположиха, че твърде удобно за него е дошла положителната му проба за Covid в средата на декември, за да има време за изолация преди турнира и да получи медицинско освобождаване за участието си.

„Разбирам, че има много критики и разбирам, че хората излизат с различни теории за това какъв късмет съм имал или колко е удобно“, призна той.

„Но за никого не е късмет или удобно да има Covid. Милиони хора имат и все още се борят с Covid по целия свят. Така че приемам това много сериозно, наистина не ми харесва някой да мисли, че съм злоупотребил с нещо или за моя лична полза да получа положителен PCR тест, за да мога в крайна сметка да отида в Австралия“.

Попитан дали е наясно с предполагаем опит за подправяне на някой от тестовете, които е направил за Covid (журналисти от „Шпигел“ провериха QR-кода на белградските тестове на Джокович, който първо показа отрицателна, а едва след това положителна проба), той категорично отрече.

Джокович даде повече подробности за времето, прекарано в хотел за незаконни имигранти, докато беше в Мелбърн миналия месец.

„Бях наистина тъжен и разочарован от начина, по който всичко завърши за мен в Австралия“, каза той. „Не беше лесно“.

Молбата му за медицинско освобождаване е направена анонимно и е приета от два независими австралийски комитета. Имаше обаче отделна декларация за пътуване, която включваше грешка – в нея погрешно бе отбелязано, че той не е пътувал в посочения в декларацията срок (Джокович бе пътувал до Испания).

„Категорично грешката в декларацията за виза не е направена умишлено“, каза Джокович. „Това беше прието и потвърдено от Федералния съд и самия министър в Министерството на имиграцията в Австралия.

Така че всъщност хората вероятно не знаят е, че не съм бил депортиран от Австралия заради това, че не съм ваксиниран, или че съм нарушил някакви правила или че съм направил грешка в декларацията си за виза. Всичко това всъщност беше одобрено и потвърдено от Федералния съд на Австралия и министъра на имиграцията.

Причината, поради която бях депортиран от Австралия, беше, че министърът на имиграцията използва своята преценка, за да анулира визата ми въз основа на неговото схващане, че мога да създам някакви антиваксърски настроения в страната или в града, с което напълно не съм съгласен.“

В Англия разкриха Джокович: Снимал се с деца ден след „заразяването си“ с COVID-19

Стотици на летището в Белград напразно чакаха Джокович, спонсор му поиска обяснение (ВИДЕО)

Нова промяна в правилата спира Джокович и за "Ролан Гарос"

Ще изгуби ли Джокович милиони от спонсорски договори за скандала в Австралия?

Скандалът продължава: Джокович обмисля да съди австралийските власти за близо 4 милиона евро