0

А социацията на професионалните тенисисти (ATP), Женската тенис асоциация (WTA), Международната тенис федерация (ITF) и организаторите на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" наложиха сурови санкции към Русия по повод нахлуването на войски на страната в Украйна, където вече почти седмица се водят военни действия. Това се случва в седмицата, в която за първа път руският тенисист Данийл Медведев оглави световната ранглиста на АТР. 

От организациите излязоха с обща позиция по този въпрос. В нея те изказват загриженост към всички настоящи и бrвши тенисисти, намиращи се на територията на Украйна и в съседните държави.

Ето какво написаха в официалния сайт на "Уимъблъдън" за наказанието на руските тенисисти:

„Международните ръководни органи на тениса са обединени в своето осъждане на действията на Русия и в резултат на това са предприемат следните действия: Бордовете на WTA и ATP взеха решение да преустановят комбинираното мъжкия и женския турнири в Москва, насрочени за октомври.

Бордът на ITF гласува да спре членството на Руската тенис федерация и Беларуска тенис федерация и да оттегли техните кандидатури от всички международни отборни състезания на ITF. Това действие следва отмяната на всички турнири на ITF в Русия и Беларус за неопределено време.

Понастоящем тенисистите от Русия и Беларус ще продължат да имат право да се състезават в международни турнири, както и в такива от Големия шлем. Те обаче няма да се състезават под името или флага на Русия или Беларус до второ нареждане“.
Тежките удари срещу Русия и Беларус след военната инвазия в Украйна не спират и спортистите на двете страни в леката атлетика, волейбола и ските са лишени от участия във всякакви международни надпревари.

Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) лиши всички спортисти на двете страни от право на участие в предстоящите състезания, в това число световните първенства в зала и на открито през 2022 година.
Управата на ИААФ също така ще разгледа през следващата седмица и въпроса за замразяването на членството на националната федерация на Беларус.
Руската лекоатлетическа федерация е отстранена от 2015 година заради допинг-нарушения, но някои руски състезатели получаваха възможност на участие в международни прояви със статут на неутрални спортисти. В настоящия момент на всички руснаци, които можеха да се състезават досега, това право е отнето "за обозримото бъдеще".     

Международната федерация по волейбол (ФИВБ) също отстрани от международните турнири всички клубове от Русия и Беларус, националните отбори и тимовете по плажен волейбол на тези страни.
По-рано днес Русия беше лишена от правото да бъде домакин на световното първенство за мъже в края на лятото на 2022 година.

В понеделник Международният олимпийски комитет препоръча на спортните федерации да отстранят руските и беларуски спортисти от участие във всички турнири.
Съветът на Световната федерация по ски се вслуша в препоръката на МОК и с решение от днес всички скиори от тези две държави нямат право на участие в Световната купа, Европейската купа и Купата на ФИС, както и всички други официални професионални нива.

Засега решението е със срок до края на сезон 2021/22, а от ФИС призоваха националните ски асоциации да помогнат на руснаците и беларусите да се приберат по домовете си. Също така от ФИС напомнят, че помагат на всички украински скиори.