0

Ф ранцузинът Ален Шмит е новият главен мениджър на националните отбори по джудо. Преди дни 38-годишният специалист подписа договор с президента на федерацията Румен Стоилов, който е до олимпийските игри Париж 2024.

Шмит е бронзов медалист от световното през 2013-а в категория до 81 кг, пети на мондиала година по-късно, световен отборен шампион от 2011 година, призьор от множество престижни турнири. След края на състезателната си кариера се утвърждава в треньорската професия. Избиран е за треньор номер 1 на Франция.

Джудистите, които той е подготвял са спечелили над 100 медала, а Мадлен Малонка става олимпийска вицешампионка и световна шампионка до 78 кг.

"Избрах България малко и с късмет, срещнах се с точните хора в точния момент. За първи път съм в тази страна, много ми харесва тук. Бързо се сприятелих с президента Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков. Все още нямам впечатления от страната ви, но много ми харесват хората тук - много са истински, държат на семейните ценности, както и на комуникацията помежду си. И това много ми допада. Щастлив съм и горд, че ще представлявам нова националност", каза Шмит за сайта на БФДжудо.

„При българските състезатели виждам отстъпления в самата борба, захвата, тактиката и методиката. Най-важното нещо е, че трябва да се работи повече. И другото, което забелязвам, състезателите нямат достатъчно самочувствие, увереност. Когато излизат, трябва да оставят сърцата си на татамито, да се борят здраво, за да могат да стигнат до първото място и да чуят българския химн", добави той.

"Жените задават по-малко въпроси, много е важно доверието между треньор и състезател. И когато ти повярват, тръгват стремглаво напред. Мъжете задават повече въпроси, трудно се доверяват и в това се крие по-съществената разлика. Разбира се, ще разчитам на помощта на треньорите от екипа. Надявам се да нямаме разделение, да гледаме в една посока, за да може да стигнем до медалите", каза още специалистът.

Той идва от френската школа, една от водещите в света.

"Искам в България тренировките да са постоянни, всеки ден, на едно място да се събират състезатели от всички възрасти. Да са заедно, да са обединени. Нали казваме "Съединението прави силата", заяви Шмит.

"След олимпиадата в Лондон 2012 реших да стана треньор. Тогава претърпях разочарование, загубих във втория кръг. И се замислих. Не ми харесваше френската система как функционира. Бях 10 години част от националния отбор и имах идеи как да променя някои неща. Исках да преподавам, да предам знанията си на другите, а не да се занимавам със себе си", коментира Ален Шмит.