0

М ерцедес показа болида си за новия сезон, като от тима се върнаха към изцяло черен болид, какъвто ползваха през 2020 и 2021 г. Директорът на „сребърните стрели“ Тото Волф пък се надява с новата кола тимът да се върне към битката за победите. След 8 поредни световни титли при конструкторите Мерцедес завърши едва на трето място миналия сезон, като стигна до само една победа – на Джордж Ръсел в Бразилия, а Люис Хамилтън завърши без спечелено състезание за първи път в кариерата си. Волф призна, че все още не знае дали новият болид W14 е по-добър от миналогодишния.

„Мислим си: „Дали колата е бърза, решихме ли някои от проблемите?“ Все още не се знае. Имаме средствата да развиваме колата и да дадем на Джордж и на Люис нещо, което работи. От една страна искаме да кажем, че ще сме конкурентни, но от друга страна искаме да сме скромни. Като представяне вървим в посоката, в която искаме, но не знаем какво е положението при другите отбори“, каза Волф.

От Мерцедес запазват дизайна от миналата година, като основната разлика е в цвета на болида. През 2020 г. тимът заложи на черен болид като част от кампания за защита на цветнокожите и за искане за расово разнообразие във Формула 1. Мерцедес беше с черен болид и през 2021 г., но миналата година се върна към традиционното сребристо. Сега причината за черната боя е опит за спестяване на тегло.

„Бяхме над лимита миналата година. Опитахме да разберем откъде можем да намалим теглото, гледаме да изстискаме всеки един грам. И така, историята се повтаря. Някои части на колата са без боя, други са съвсем леко черни. Когато сменихме цвета през 2020 г., основният фактор беше подкрепата за разнообразието и равенството. Черният цвят стана част от нашата ДНК и се радваме да го върнем“, допълни Волф.

Той уточни, че в този си вид болидът вече спазва лимита за теглото. 

Люис Хамилтън се надява с новия болид да се върне в битката за титлата. Британецът преследва осмата си титла, с което ще изпревари Михаел Шумахер и ще излезе еднолично на върха в историята.

„Преправихме някои неща, оптимизирахме други, има иновации в толкова много части на колата. И ми харесва новия цвят! С него казваме, че имаме сериозни намерения“, каза Хамилтън.