0

П ървата световна титла на Макс Верстапен ще остане в неговите ръце, след като ФИА реши да не отнема точки на нидерландеца като наказание за нарушаване на тавана на бюджета на Ред Бул през сезон 2021. 

"Биковете" бяха глобени със 7 милиона долара за нарушаване на тавана на бюджета във Формула 1. Тимът получи и ограничение върху аеродинамичните тестове за следващите 12 месеца, което потенциално ограничава представянето им през 2023 г. 

Санкциите бяха наложени от ФИА, като от Ред Бул се съгласиха на Споразумение за прието нарушение (ABA) и признаване на вина, което означава, че няма да могат да оспорват констатациите.

Както се очакваше, беше установено, че Ред Бул е с £1,8 милиона над лимита от £114 милиона, надхвърляйки тавана на бюджета с 1,6 процента. Това официално се счита за „незначително нарушение“ и означава, че световната титла няма да бъде отнета от Макс Верстапен и предадена на Люис Хамилтън. Отборът от Милтън Кийнс се размина от допълнителни по-тежки санкции, защото са се съобразили с всички искания и запитвания, отправени от одиторите на ФИА.