0

Н овият колективен трудов договор в НБА (СВА) е реалност. Той ще продължи седем години и сред новостите, като турнира по средата на сезона в стил "Купа", има радикална промяна: марихуаната е либерализирана. 

Никой играч няма да бъде санкциониран за употребата й в най-добрата баскетболна лига в света. Историческа стъпка в американския и световен спорт.
Според последното споразумение (между 2017 г. и 2023 г.), марихуаната е забранено вещество, което носи наказание от пет мача, ако има три положителни проби. 


Играчите преминаваха около четири контроли годишно. Постепенно употребата й започна да се либерализира, докато новият CBA предприе стъпката да я легализира напълно.

В никоя голяма лига в Съединените щати не е позволено - въпреки че NFL също изучаваше прогресивната либерализация.

Според различни оценки повече от половината играчи са употребявали марихуана в лигата, съобщи „Марка“. 
От звезди от миналото до тези от настоящето. 

Новият Колективен трудов договор бе сключен между Националната баскетболна асоциация (НБА) и Асоциацията на играчите в Националната баскетболна асоциация (НБПА), той ще влезе в сила от следващия сезон и ще бъде с продължителност от седем години.

Новината за сделката бе потвърдена от двете страни в преговорите, макар и те да не дадоха официално повече детайли. В следващите седмици споразумението трябва да бъде ратифицирано от собствениците на отборите и от Асоциацията на играчите.

Според медиите в САЩ в новия договор е заложено провеждането на турнир през сезона. Всеки играч от отбора, който го спечели, ще получава чек за 500 000 долара, а финалистите в надпреварата ще изиграват по 83 мача в редовния сезон.

Резултатите ще се зачитат и за крайното класиране в редовния сезон, а във финалната осмица на турнира ще се играе на директни елиминации в един мач на неутрален терен.

Друга новост в Колективния трудов договор е въвеждането на изискуем минимум изиграни мачове за спечелването на индивидуална награда. Той ще бъде от 65 срещи. 

Ще бъдат затегнати допълнително и правилата за тавана на заплатите, като тимовете, които го надвишават, ще трябва да плащат допълнителни такси. В същото време отборите, които се справят с бюджета, ще бъдат поощрявани с по-голяма свобода при извършването на сделки.

Според ESPN друга новост е, че отборите ще могат да предлагат повече пари на собствените си състезатели, когато те преподписват. Увеличението ще бъде от сегашните 120 процента на 140 процента. Тимовете ще имат право да взимат и трети играч с двупосочен договор от Лигата за развитие. В момента всеки отбор може да дава максимум два такива договора.