0

Роденият в Тел Авив канадец Денис Шаповалов бе бесен на съдийството за загубата си с 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 4-6 срещу Рафа Надал на 1/4-финала Australian Open. Още по време на мача левичарят протестира открито срещу рефера. „Вие играете не само срещу него, но и срещу съдията“, разочарован бе Шаповалов. „Аз го уважавам, но трябва да има определени граници. Много е трудно и разочароващо да се преодолее всичко това".

Шаповалов, който изхвърли германеца Александър Зверев (№3) в предишния кръг, недоволстваше срещу прекалено дългото туткане на Рафа преди изпълнение на сервис, както и от взетата от испанеца „тоалетна почивка“ (toilet break), която, по думите му, секнала устрема му.

„Сгреших като казах, че са корумпирани, но държа на моята версия - нечестно е да виждам колко пъти Рафа ще се размине с това. В последните сетове бях по-добър.“

Според Шаповалов Надал получава преференциално отношение от съдиите, които му отпускат прекалено много време между точките и сетовете. Той припомни, че в последното издание не е можел да отиде до тоалетната по време на пауза, при която е получил медицинска помощ.

„Как можете да получите медицинска помощ и да отидете до тоалетната в една и съща почивка?“, запита той.

Надал отхвърли обвинението, като добави, че младият канадец е добро момче и с времето ще разбере, че не е бил прав: „Не е вярно, че той има преференциално отношение на корта - Шаповалов греши!“

Той даде своята версия за почивките, които взе. „Знаех, че отделих малко повече време в края на първия сет. Обикновено ти дават малко повече време и аз взех още 30 секунди. Мисля, че имах нужда от това и реферът действаше правилно. Спазвам правилата. Мисля, че той сгреши, че протестира. Има ново правило, което е toilet break („почивка в тоалетната“), и аз спазвам правилата.

Не мисля, че получавам преференциално отношение, защото на корта не го заслужавам и нямам такова. Няма предимства за големите играчи на корта. Не е вярно, защото сега има часовник.

Предполагам, че му е трудно да приеме поражението и е разочарован. Той е млад и всички правим грешки. Той с времето ще разбере, че е сгрешил в този случай, няма да влизам в полемика с него. Правилата на терена са еднакви за всички. Има супервайзър и съдия на стола, който прилага правилата. Броят ми минутите всеки път, когато отида до тоалетната. Той сгреши, но не се сърдя, защото знам, че е добро момче“, каза Надал.

Той призна, че е бил физически "унищожен" след четвъртфиналния мач с канадеца. "Не знам как спечелих, това беше чудо. Имах късмет в началото на петия сет. Шаповалов е много талантлив, той сервира много добре, особено с втория сервис.

Започнах да се чувствам уморен и зле в края на втория сет. Невероятно е да бъда на полуфиналите и това е подарък от живота, защото преди два месеца не знаех дали ще играя отново.

Стомахът ми не беше добре по време на мача, измериха ми кръвното налягане, жизнените показатели и всичко беше наред с тялото ми.

Имам два почивни дни до полуфинала. Вече не съм на 21 години. Чувствам се добре физически като мобилност, но условията бяха по-тежки от последните две седмици. Всеки мач, който спечелих, беше една победа, беше упражнение за оцеляване и издръжливост.

Изглеждаше невъзможно да победя, получих топлинен удар, стомахът ми бе зле - възползвах се от възможността си за почивка и сервисът ми свърши работа."

На полуфинала в петък Надал ще се изправи срещу италианеца Матео Беретини (№7 в ранглистата), който се наложи в 5 сета над френския ветеран Гаел Монфис с 6-4, 6-4, 3-6, 3-6 y 6-2. Надал и Беретини имат само един мач досега помежду си - на полуфинала на US Open преди 3 сезона, спечелен от испанеца, който след това триумфира и на финала в Ню Йорк.