0

Н овият треньор на националния ни отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов гостува в подкаста „За спорта без клишета“, където изнесе доста смущаваши данни за предшествениците си.

"В момента е голям батак в щангите. Уплашен съм от това, което виждам. Ако отидете в залата в "Дианабад" и влезете в треньорската стая, ще видите страшна нечистоплътност и мръсотия. Хладилникът е пълен с ракия, 50 литра вино... Ако Абаджиев го види това, ще се обърне в гроба", разкри в поредния епизод от подкаста Аспарухов.

За трети път той застана начело на железните мъже, като голямата му цел е да изведе отбора до титли и медали на олимпийските игри в Париж през 2024 г. "След Игрите в Атина ме уволниха, после и Андон Николов ме освободи. Спал съм поне две години с него в една стая, но така е в спорта... Воювах срещу Неделчо Колев, защото вярвах, че е правил лоши неща. Но по-късно разбрах, че той е най-малко виновният. Федерацията се е управлявала като частна фирма, давал съм сигнали в полицията", споделя още Аспарухов.

Той отказа да напада предишния треньор Иван Иванов: „Няма да кажа лоша дума за него. Взе пак той 12 години се е отделил от семейството си, за да води този отбор“.

Аспарухов говори и за някои аномалии в щангите: "При 85 лева храноден, щангистите ни си купуват вафли и кроасани. Това е недопустимо! Ако трябва ще купувам прасета и телета, за да ги дохранвам", каза още перничанинът, който от години се занимава и с бизнес с биоторове и добавки.

Друг акцент в интервюто бе занемарения тренировъчен процес. "Виждам щастливи и доволни спортисти, трениращи по 2 часа на ден... Е, няма как. Аз ще въведа двуразови тренировки от по 4 часа. А два път в седмицата – и триразови. Така се правят големи спортисти. Сега виждам един Карлос Насар, който е готов за олимпийски шампион. Божидар Андреев и Дайвид Фишеров също имат голям потенциал", завърши Аспарухов.

Той разбули и една мистерия, като разкри къде е в момента Гълъбин Боевски. Бившият щангист през 2011 г. беше арестуван на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин. По-късно беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2013-а ненадейно той се прибра в България, но така и подробности за освобождаването му не бяха оповестени. По-късно той изчезна и за него не се чуваше нищо години.

"Боевски живее в Лисабон, знам всичко за него. Купи си къща и развива успешен бизнес. Продаде всичко, което имаше в България. Разказвал ми е за затвора. Щеше да стане министър на спорта, ако не беше историята със сина му Пол и стрелбата в училище", разказва Аспарухов.

През 2008-а Боевски е общински съветник от ГЕРБ. През април 15-годишният тогава син на спортиста – Пол, се самопростреля в главата с газов пистолет. Той и други двама негови съученици играели на руска рулетка в класната стая на 18-о училище „Уилям Гладстон” в столицата.