0

Б ългарката Тея Николова завърши на 5-о място във финала на 50 метра бруст при жените на европейското първенство по плуване в Белград. 

Николова, която влезе с трети резултат сред осемте най-добри вчера, финишира за 30,97 секунди. Реално на нея не ѝ достигнаха 7 стотни, за да намери място на почетната стълбичка. Николова беше и най-младата участничка в топ 8. Европейска шампионка в дисциплината стана полякинята Доминика Щандера с време 30,55 секунди. След нея се наредиха Веера Кивиринта (Финландия) и Оливия Клинт Ипса (Швеция), изостанали съответно на 0,10 и 0,35 секунди.

В сутрешните серии на 400 м свободен стил при мъжете Йордан Янчев финишира 10-и с време 3:54,10 минути. Това не му позволи да намери място във финала на дисциплината. 

Вчера Николова също направи страхотно плуване на 50 метра бруст. С фантастично представяне българката подобри и националния рекорд в дисциплината. Първо в сериите тя финишира за 31,17 секунди, а в полуфиналите с 30,91 секунди постави нов рекорд за България при жените.

Българското плуване се прибира от Белград с европейската титла на Любомир Епитропов, който разби конкуренцията на 200 метра бруст.