0

Б лагородна инициатива в помощ на украинските атлети ще бъде реализирана в Стара Загора.

По идея на Европейската федерация по атлетика градът ни ще стане домакин на тренировъчния лагер за приятелство и мир в началото на август. Шампионатът на Стария континент е от 15 до 21 август, а преди него 60 украинци получават шанс да използват всички съоръжения в комплекс „Берое“. 

Българската страна ще осигури също физиотерапевти и лекар, а украински готвач ще е на разположение в хотела. 

От Европейската федерация, чийто президентът е шефът на БФЛА Добромир Карамаринов, се надяват така да дадат шанс на атлетите от Украйна да възродят кариерите си и да се представят възможно най-добре на европейското. 

„Преди всичко сме радостни, че можем да предложим на украинските спортисти и техните семейства безопасност и убежище по време на конфликта, но също така да предложим възможност на тренировки на високо ниво, за да могат да продължат техните спортни кариери в тези мрачни и мъчителни времена“, подчерта Карамаринов, който е и член на Съвета на световната атлетика.

Президентът на украинската федерация Евхен Пронин и генералният секретар Йоланта Хропач благодариха на Карамаринов за помощта. „Бих искала да подчертая, че това не е тренировъчен лагер, а евакуация на националния отбор и на членове на техните семейства с малки деца от зоните на бойни действия“, подчерта Хропач.